Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

«Πρότυπη Μονάδα Φιλοξενίας Μεταναστών στη Θήβα»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 15/3/2017

«Πρότυπη Μονάδα Φιλοξενίας Μεταναστών στη Θήβα»

Επιθεώρηση των εργασιών προόδου της ετοιμαζόμενης μονάδας φιλοξενίας μεταναστών στη Θήβα πραγματοποιήθηκε εχθές Τρίτη 14/3, με την παρουσία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, του Βουλευτή Βοιωτίας, Νίκου Θηβαίου, της Αναπλ. Διευθύντριας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Laura Thompson, του επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Δανιήλ Εσδρά και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Η συγκεκριμένη μονάδα, από εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, μεταμορφώθηκε σε έναν αξιοπρεπέστατο χώρο στέγασης 700 προσφύγων. Η δομή απαρτίζεται από 65 διαμερίσματα των οκτώ ατόμων, ενώ άλλα τόσα διαμερίσματα βρίσκονται σε οικίσκους στον προαύλιο χώρο. Όλα περιλαμβάνουν δύο υπνοδωμάτια, κουζίνα, σαλόνι και ορισμένα από αυτά και δικό τους μπάνιο. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί χώρος εκπαίδευσης, αίθουσα κατάλληλη για γυναίκες, χώρος συμβουλευτικής, καθώς και 60 τουαλέτες με ισάριθμες ντουζιέρες.

Πρέπει να τονιστεί πως το παραπάνω έργο αποτελεί απάντηση σε όσους το προηγούμενο διάστημα, στο όνομα της «προστασίας των προσφύγων» κραύγαζαν για «συνθήκες γκέτο, εξαθλίωση, αρρώστιες» και «μπίζνες πολιτείας και αυτοδιοίκησης».

Σήμερα ο νομός Βοιωτίας, χάρη στην υποδειγματική συνεργασία της κυβέρνησης με τους Δήμους Λιβαδειάς, Θήβας και Τανάγρας και τις προσπάθειες των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα. Φαίνεται ακόμη πως όταν όλοι οι φορείς αντιλαμβάνονται το προσφυγικό ζήτημα ως εθνικό ζήτημα, τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι τοπικές κοινωνίες γίνονται κοινωνοί των θετικών αποτελεσμάτων.


Από το γραφείο του βουλευτή Βοιωτίας,

Νίκου Θηβαίου