Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Νερό: όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ¨πηγή της ζωής¨


evimerologio.gr
Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή ενυδατώνει τον οργανισμό. Bοηθά στη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς. Aποβάλλει τις τοξίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, την αρτηριακή πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος.

Προλαβαίνουμε επίσης την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να μας προκαλέσει κούραση, αδυναμία συγκέντρωσης και πονοκέφαλο και κρατάμε τον μεταβολισμό μας σε σταθερό ρυθμό.

Η καλή ενυδάτωση είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και επομένως την υγεία και την ευεξία. Το 60% του βάρους στους ενήλικες άντρες και 50-55% στις γυναίκες αποτελείται από νερό. Το μεγαλύτερο μέρος του νερού βρίσκεται ενδοκυττάρια (τα 2/3), ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται εξωκυττάρια.

Η ποσότητα των υγρών που χρειάζεται το σώμα μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυριότεροι από τους οποίους είναι η ηλικία, το φύλο, η σύσταση του σώματος, η κατάσταση της υγείας, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, το είδος της τροφής που καταναλώνουμε καθημερινά και η φυσική δραστηριότητα. Η έντονη άσκηση αυξάνει τις απώλειες νερού συνεπώς και τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Δεν μπορούν να καθορισθούν επακριβώς οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μια κοινή σύσταση είναι να πίνετε έξι με οκτώ ποτήρια νερό την μέρα αλλά η ελάχιστη ποσότητα νερού που θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά είναι ένα λίτρο. Κάποιοι ενήλικες χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με το πόσο υγιείς είναι, πόσο ασκούνται, και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ένας καλός οδηγός είναι να πίνουμε ένα παραπάνω λίτρο νερό για κάθε ώρα εντατικής άσκησης.

Ο καλύτερος δείκτης αφυδάτωσης είναι το χρώμα και ο όγκος των ούρων και ιδιαίτερα των πρώτων πρωινών. Όσο πιο σκουρόχρωμα και πυκνά είναι, τόσο μεγαλύτερος ο βαθμός αφυδάτωσης του οργανισμού. Aντίθετα όσο πιο ανοιχτόχρωμα και αραιά τόσο καλύτερη η ενυδάτωση του οργανισμού.

Το να πίνει κάποιος πολύ νερό σπάνια είναι επικίνδυνο. Το πάρα πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει υπονατριαιμία μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή ελάττωση των επιπέδων νατρίου (αλάτι) στον οργανισμό. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις, και κώμα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ανθρώπους που κάνουν αθλήματα αντοχής, όπως το τρέξιμο σε μαραθώνιους. Καλό θα είναι οι αθλητές που έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες να καταναλώνουν αθλητικά ποτά, που είναι πλούσια σε νάτριο και άλλους ηλεκτρολύτες. Σε περίπτωση που η άσκηση διαρκεί λιγότερο της μιας ώρας, η αναπλήρωση των υγρών με νερό αρκεί.

Το νερό δεν αδυνατίζει ούτε λιώνει τα λίπη. Η αυξημένη κατανάλωση νερού μειώνει το αίσθημα της πείνας, ενισχύοντας τη πληρότητα του στομάχου. Επίσης υποβοηθά τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, και στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό. Παρόλα αυτά συμβάλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα μια δίαιτας απώλειας βάρους.

Η μειωμένη λήψη νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές στη λειτουργία του οργανισμού οι οποίες οφείλονται στη αφυδάτωση. Υπάρχουν πολλοί τύποι αφυδάτωσης, η χρόνια όμως αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων και ιδιαίτερα του ουροποιητικού.