Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Βάσω Κόλλια, Γενική Γραμματέας Ισότητας: «Θα προχωρήσουμε το έργο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών»


Συνέντευξη στον Λάμπρο Ρόδη
Με αφορμή την παρουσία της αύριο στη Στερεά και συγκεκριμένα στο Δήμο Θηβαίων, όπου θα εγκαινιάσει το ολοκαίνουργο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών κα Βάσω Κόλλια μιλά για τους στόχους που έχει θέσει προσωπικά σ` αυτό το κυβερνητικό πόστο. Παράλληλα δίνει απαντήσεις για τα παραγόμενο έργο συνολικά καθώς και στο γιατί εάν γίνονταν εκλογές σήμερα, οι πολίτες θα συμμερίζονταν την τεράστια προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησής του!

Κυρία Κόλλια θα εγκαινιάσατε στη Θήβα μια νέα δομή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας που αφορά τις γυναίκες θύματα βίας. Είναι τόσο σοβαρό το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών;
Δυστυχώς η βία κατά των γυναικών είναι δίπλα μας. Πόσες φορές κάποιοι από εμάς δεν έχουμε βιώσει τη δυσάρεστη εμπειρία να γίνουμε ωτακουστές του άγριου καβγά του ζευγαριού της διπλανής πόρτας. Ίσως να γίναμε αθέλητα μάρτυρες μιας ακόμη περίπτωσης κακοποίησης, με θύμα τη γυναίκα. Πρόκειται για φαινόμενο που η σύγχρονη ελληνική κοινωνία αδυνατεί, προς το παρόν, να ελέγξει ικανοποιητικά, το οποίο όμως επιτρέψτε μου να σας τονίσω ότι θέτει και αμείλικτα ερωτήματα ως προς τη στάση μας, ως γείτονες, ως πολίτες, αλλά και ως συν-άνθρωποι.
Ίσως, ακόμη, να είμαστε ή να έχουμε κάποια στιγμή υπάρξει οι ίδιοι εγκλωβισμένοι σε κάποιο σημείο του φαύλου κύκλου «θύτη-θύματος» χωρίς ωστόσο να το συνειδητοποιούμε. Και δεν είναι ούτε σπάνιο, ούτε δύσκολο, όπως μπορούν να εξηγήσουν οι ειδικοί ψυχολόγοι που υποστηρίζουν το έργο μας.

Όταν λέμε Βία κατά των γυναικών πως ακριβώς την εννοούμε; Έχει πάντα την ίδια μορφή;

Συνήθως όταν ακούμε βία κατά των γυναικών μας έρχονται στο μυαλό μας σκηνές άγριας σωματικής κακοποίησης, που ένας μέθυσος, βάναυσος, αγράμματος σύζυγος ασκεί στην περιορισμένης νοημοσύνης σύζυγό του. Όμως η βία διαπερνά όλα τα μορφωτικά, επίπεδα όλες τις κοινωνικές τάξεις. Η μορφή που παίρνει μπορεί να είναι όχι μόνο σωματική, αλλά και λεκτική και ψυχολογική ( υποτίμηση, αμφισβήτηση της διανοητικής ικανότητας της γυναίκας, εκφοβισμός, απομόνωση), σεξουαλική, αλλά και οικονομική. Μια αληθινή «έκθεση ωμοτήτων» για να δανειστώ και τον τίτλο του διαβόητου βιβλίου του Τζέιμς Μπάλαρντ.

Έχετε πριν λίγο καιρό αναλάβει τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Ισότητας. Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Που θα επικεντρωθεί το έργο σας;
Καταρχάς θα προχωρήσουμε το έργο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών . Η προσπάθειά μας όμως επικεντρώνεται στο μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης των γυναικών, διότι όπως γνωρίζετε οι γυναίκες είναι αυτές που μαζί με τους νέους πλήττονται σε σε τραγικό βαθμό εξαιτίας της κρίσης. Για το λόγο αυτό σχεδιάζουμε παρεμβάσεις που θα μπορέσουν κατά κάποιον τρόπο να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκύπτουν από την δύσκολη αυτή οικονομική φάση που περνά η πατρίδα μας.

Η κοινωνία, κυρία Κόλλια, μπορεί να είναι σίγουρη ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων;
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα από τη στιγμή που η χώρα πιάνει τους στόχους της. Επιπλέον το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα έχουμε από φέτος θα επιστρέφεται στην κοινωνία. Οι δανειστές μας έχουν ήδη συμφωνήσει μαζί μας ότι το 70% θα διατεθεί για ανακούφιση αδικιών που έγιναν, για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας. Σε αυτή την περίπτωση προτεραιότητά μας θα είναι η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ένστολων, δυο κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίες αδικήθηκαν ιδιαίτερα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ακούμε για νέο πακέτο στήριξης…
Από τη στιγμή που η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της οι εταίροι έχουν δεσμευτεί για βοήθεια χωρίς νέα συμφωνία και χωρίς νέους όρους. Αυτά που ακούτε, ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, είναι κάτι που ήδη προβλέφθηκε από πέρσι, αφορά μικρά σχετικά ποσά και έχουν δεσμευτεί να μας καλύψουν χωρίς νέους όρους και χωρίς νέα συμφωνία, φτάνει εμείς να πιάνουμε τους στόχους μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκλογές. Τις βλέπετε;


Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία σοβαρή πολιτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση, ζητάει εκλογές καθώς επιθυμεί την αποτυχία της κυβέρνησης. Θα έλεγα ότι κινείται στη λογική του νεο-κομμουνισμού η θεωρία του οποίου είναι ότι μπροστά στην επιτυχία του σκοπού μου δεν με απασχολούν οι παράλληλες απώλειες. Γι’ αυτό προσπαθεί να κινητοποιήσει την κοινωνία, γι’ αυτό βρίσκεται πίσω από κάθε κινητοποίηση εργαζομένων, χωρίς, όμως, να καταφέρνει να πετύχει το στόχο του. Και αυτό γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν την τεράστια προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης συνολικά. Καταλαβαίνουν, επίσης, την έλλειψη σοβαρής εναλλακτικής πρότασης από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το σύνολο της αντιπολίτευσης.
http://orchomenos-press.blogspot.gr/