Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Εκλογές το Νοέμβριο με λίστα... αν παραιτηθεί η Χρυσή Αυγή

Ιδού η Ρόδος, λένε στελέχη της ΝΔ ακούγοντας τις δηλώσεις Μιχαλολιάκου που έμοιαζε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών για την πρόκληση εκλογών. Αν και τα στελέχη της ΝΔ διχάζονται όλα δείχνουν ότι αντί τοπικών εκλογών η επιλογή μάλλον θα είναι γενικές εκλογές σε όλη τη χώρα.

Το εκλογικό επιτελείο της ΝΔ έχει μπει σε λειτουργία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να μην επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να ανακάμψει, αλλά ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να αποκτήσει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ισχύ.

Αυτή τη στιγμή στη Συγγρού η επικρατέστερη σκέψη είναι πως η Χρυσή Αυγή θα επιχειρήσει να δώσει χαρακτήρα πολιτικής δίωξης στην όποια δίωξη προκύψει εναντίον μελών της από τη δικαιοσύνη και θα επιχειρήσει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση.

Έτσι εκτιμάται από το επιτελείο της ΝΔ πως θα προκληθούν εκλογές, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να είναι κατ' ανάγκη τοπικές.

Ως χρυσή ευκαιρία αύξησης των ποσοστών της σε περιοχές που η Χρυσή Αυγή είχε προκαλέσει μεγάλη ζημιά βλέπουν κάποιοι στη ΝΔ την προειδοποίηση-απειλή από μέρους της Χρυσής Αυγής για παραίτηση.

Οι τοπικές εκλογές ίσως δεν ευνοήσουν τη συσπείρωση της ΝΔ, ίσως προκύψει αποτέλεσμα ανάλογο της περίπτωσης Τσοβόλα το 1992 όπου δόθηκε στο ΠΑΣΟΚ η ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να επανέλθει στην Κυβέρνηση. Σε καμιά περίπτωση η ΝΔ δεν θέλει να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογη ευκαιρία.

Άλλωστε η παραίτηση των μελών της Χρυσής Αυγής θα προκαλέσει εκλογές στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας όπως οι Α και Β Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η Α Πειραιά, η Αχαϊα, η Κόρινθος, η Λάρισα κα

Άσχετα από το τι θα συμβεί με την περίπτωση παραίτησης του βουλευτή επικρατείας κάποιοι προκρίνουν το σενάριο γενικών εκλογών με διπλό στόχο. Η ΝΔ δοθείσης της ευκαιρίας να αυξήσει τα ποσοστά της και η κυβέρνηση να αποκτήσει νέα εντολή διακυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το χρέος τους επόμενους μήνες.

Κάπως έτσι αν και υπάρχουν προτάσεις για το αντίθετο κάποια υψηλόβαθμα στελέχη έχουν προτείνει στον Α. Σαμαρά τις εκλογές τον Νοέμβριο με λίστα.