Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Γρίφος η Αμφίκλεια


Στις 13 Ιουνίου του 2013 και ακριβώς δύο μήνες μετά, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Βαρώτσος γνωστοποίησε στο Πανεπιστήμιο Cornell, επιστημονικές μελέτες με όσα κατέγραψε η ομάδα ΒΑΝ και αφορούν τη σεισμογενή περιοχή της Αμφίκλειας.
Στην πρώτη περίπτωση προειδοποιούσε για επικείμενο χτύπημα του Εγκέλαδου στην ευρύτερη περιοχή και στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή στις 13 Αυγούστου, επιβεβαίωσε τεκμηριωμένα την επιστημονική του πρόβλεψη.
Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει τα πειράματά της βασιζόμενη στις ενδείξεις ηλεκτρομαγνητικών σημάτων από τον σταθμό του Γοργοπoτάμου στη Λαμία που αφορούν στην πρόγνωση των σεισμών.Ήδη έχουν σημειωθεί 2.000 δονήσεις μέσα σε ενάμιση μήνα και όπως τονίζει Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην τηλεόραση της Ζούγκλας «το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη».
«Παρατηρείται μια ακολουθία με ισχυρούς σεισμούς αλλά δεν πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου που θα αναμέναμε μετά από έναν σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ. Πλέον καταγράφεται μια ισχυρή ακολουθία και δεν θα την χαρακτήριζα μετασεισμική» ανέφερε ο κ. Χουλιάρας. Διαβάστε περισσότερα στο http://www.zougla.gr/greece/article/xouliaras-790521