Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

«Δυναμικές κινητοποιήσεις», εάν υποβαθμισθεί το νοσοκομείο Λιβαδειάς


Με δυναμικές κινητοποιήσεις, έως και κλείσιμο της Ε.Ο Αθηνών –Λαμίας , προειδοποιούν οι φορείς της Λιβαδειάς εάν υποβαθμισθεί το νοσοκομείο της περιοχής.
Σε ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία των τεσσάρων βουλευτών της Βοιωτίας, αιρετών, εκπροσώπων φορέων και πλήθους πολιτών, με ομόφωνο ψήφισμα, στάλθηκε το μήνυμα ότι η Λιβαδειά δεν θα δεχθεί την σχεδιαζόμενη υποβάθμιση με την αφαίρεση τριών σημαντικών κλινικών, όπως προβλέπει η πρόταση του καθηγητή Λ. Λιαρόπουλου.
Αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής αγώνα που θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη και ως πρώτη κίνηση της θα είναι η άμεση επαφή με τον Υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο.
Για το κλίμα της συνεδρίασης αξίζει να αναφερθούν αφενός η ομοθυμία και αφετέρου οι αποδοκιμασίες προς τους βουλευτές του νομού από πολίτες, ιδιαίτερα όταν προτάθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ να μιλήσουν πριν τους φορείς και τους πολίτες . Καταγγέλθηκαν για αδιαφορία απέναντι στα προβλήματα αναβάθμισης του νοσοκομείου και ολιγωρία στο θέμα της υποβάθμισης του. Αρκετοί ζήτησαν από τους βουλευτές να δεσμευθούν ότι δεν θα ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο όταν κατατεθεί στη Βουλή, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που ζήτησαν ακόμη και τις παραιτήσεις τους.
Στατιστικά στοιχεία που μαρτυρούν τη δυναμικότητα του νοσοκομείου και αντικρούουν τα στοιχεία του καθηγητή Λιαρόπουλου(χρησιμοποιεί στοιχεία του 2008) παρουσίασε ο διοικητής του νοσοκομείου Κ. Γκιζίμης. Υποστήριξε ότι η πρόταση του καθηγητή δεν απεικονίζει την πραγματικότητα δηλώνοντας χαρακτηριστικά «η μεταφορά μιας κλινικής που έχει σημαντική δραστηριότητα και δυναμική, στελεχωμένη με επιστήμονες δεν μπορεί να πάει αλλού και μάλιστα σε μια περιοχή που δεν σηκώνει τέτοιου είδους κλινικές. Δεν είναι σωστό και δεν μπορεί αν συμβεί».
Ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου δήλωσε ο δήμαρχος Ν. Παπαγγελής που τόνισε «αποδείχτηκε σήμερα περίτρανα πως ο λαός της Λιβαδειάς και της Βοιωτίας δεν θα ανεχθεί αναλογικές μελέτες και σχέδια επί χάρτου σε βάρος της υγείας των πολιτών. Περιμένουμε άμεσα ραντεβού με τον υπουργό και οργανώνουμε επιτροπή αγώνα που την Τετάρτη ανάλογα με τις εξελίξεις θα δρομολογήσει κινητοποιήσεις και θα καθορίσει την μορφή τους».
Από το συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας του Δ. Τσιφή, ο δ.σ Ι. Αποστόλου χαρακτήρισε λάθος τη μελέτη και τόνισε «το νοσοκομείο Λιβαδειάς προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες. Οι βουλευτές είπαν τις απόψεις, αλλά δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα επιτευχθεί η ανάπτυξη του νοσοκομείου».
Καλό αγώνα, ευχήθηκε η επικεφαλής της παράταξης Δυναμική Συνεργασία Γ. Πούλου που υπογράμμισε «μετά το μνημόνιο στις συντάξεις και στους μισθούς και το κλείσιμο των σχολείων, τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την υποβάθμιση του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Πιστεύω ότι ο δήμος πρέπει να προσανατολιστεί στις διεκδικήσει απέναντι στη κυβέρνηση και τα όσα προτείνει για την πόλη μας. Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση την υποβάθμιση και θα αγωνιστούμε για την αναβάθμιση του νοσοκομείου. Καλό αγώνα».
Αναμενόμενη εξέλιξη η υποβάθμιση του νοσοκομείου και υποκριτικό το ενδιαφέρον των βουλευτών σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελάσσονος του μειοψηφίας του Δ.Σ Ν. Κοτσικώνα.
Όπως είπε «Η δραματική υποβάθμιση του νοσοκομείου Λιβαδειάς, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισης που έχει υποστεί διαχρονικά από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που το έχουν καταδικάσει ουσιαστικά σε αφανισμό. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του μνημονίου και της τρόικας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στόχο έχει να ενισχύσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο τομέα της υγείας και να περικόψει κάθε κοινωνική δαπάνη».
«Κάτω τα χέρια από το νοσοκομείο Λιβαδειάς» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου Ν. Ζορμπάς, για να περιγράψει την αγωνία τους. «Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου λέμε κάτω τα χέρια από το νοσοκομείο Λιβαδειάς. Δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση με το νοσοκομείο της Θήβας, θέλουμε να λειτουργήσουν και τα δύο. Δεν δεχόμαστε όμως καμία υποβάθμιση του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Δεν πρέπει να φύγουν από εδώ κλινικές» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Βοιωτίας Δ. Μιχαήλ η πρόταση Λιαρόπουλου «αποδυναμώνει οικτρά το νοσοκομείο μας».
«Καταλαβαίνουμε» είπε «ότι σε εποχές κρίσης πρέπει να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας αλλά υπάρχουν πολλές δυνατότητες να εξοικονομηθούν πόροι. Αν υλοποιηθεί η πρόταση αφήνει την περιοχής μας χωρίς κανένα γενικό νοσοκομείο. Όχι μόνο δεν πρέπει να στερηθεί τμήματα που έχει αλλά αντίθετα να αναπτυχθούν και κάποια που λείπουν όπως μια γενική ΜΕΘ. Έτσι θα έχουμε ένα νοσοκομείο που σχεδόν θα μηδενίσει τις διακομιδές προς την Αθήνα».
Τέλος σημειώνεται η αποχώρηση των στελεχών του ΚΚΕ απο τη συνεδρίαση, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα επειδή δεν δόθηκε ο λόγος στα πολιτικά κόμματα μετά τους βουλευτές.