Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Θα θρηνήσουμε θύματα


αν συγχωνευτούν νοσοκομεία»

Την πρόθεσή τους να βάλουν «φρένο» στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, με τη βοήθεια δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα, εξέφρασαν σήμερα οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους Δ. Βαρνάβας, είπε ότι αν γίνουν οι συγχωνεύσεις που σχεδιάζονται, «θα θρηνήσουμε θύματα, καθώς οι άνθρωποι που θα αρρωσταίνουν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται εγκαίρως για τις πρώτες βοήθειες σε κοντινά σε αυτούς νοσοκομεία».
Απαιτείται, η πρόσληψη 6.500 γιατρών, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα υγείας. Τα μεγαλύτερα κενά προσωπικού, όπως είπε, καταγράφονται στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών.
Όπως σημείωσε, «κενά παρατηρούνται σε κρίσιμες ειδικότητες γιατρών, όπως η παιδιατρική, η καρδιολογία, η ορθοπεδική, η αναισθησιολογία, η χειρουργική, η παθολογία, η ακτινολογία, η μικροβιολογία, η μαιευτική και η οφθαλμολογία».
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιατρών Ελλάδος τόνισαν ότι σήμερα υπηρετούν 12.353 γιατροί στα νοσοκομεία και 3.073 στα κέντρα υγείας και εξήγησαν ότι για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες χρειάζονται 3.500 ειδικευμένοι και 1.100 ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία και άλλοι 400 στα κέντρα υγείας.