Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Θα κάνουν το ΧΥΤΑ Θήβας «σκουπιδιέρα»




19.05.11

με άλλοθι τα πρόστιμα από ΧΑΔΑ

ImageΗ Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. μετά τη συνεδρίασης του κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε στη συνεδρίαση του στις 18 Μαΐου 2011, εκτός των άλλων ασχολήθηκε και με το μείζον θέμα που προέκυψε στην πρόσφατη συνάντηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αφορά την δήλωση της Υφυπουργού κας Θεοδώρας Τζάκρη για μεταφορά των απορριμμάτων άλλων Διαχειριστικών Ενοτήτων στον ΧΥΤΑ 
Θήβας.
Το όψιμο ενδιαφέρον της Πολιτείας για το άμεσο κλείσιμο των ΧΑΔΑ στην Περιφέρειά μας, λίγο πριν εκπνεύσει η τελευταία προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα υπέρογκα πρόστιμα, όχι μόνο δεν έπεισε κανέναν συμμετέχοντα αλλά απέδειξε για άλλη μια φορά τον αποσπασματικό τρόπο με τον οποίο η Κεντρική αλλά και Περιφερειακή Διοίκηση αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.
Πιο συγκεκριμένα η κα Υφυπουργός παρουσίασε ένα οδοιπορικό μεταφοράς των απορριμμάτων από περιοχές που διαθέτουν ΧΑΔΑ σε περιοχές όπου έχουν ΧΥΤΑ, χωρίς κανένα σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός διαχειριστικής ενότητας εντός της Περιφέρειας.
Η απάντηση της κας Υφυπουργού ότι υπάρχει Εθνικός σχεδιασμός δεν ευσταθεί, αφού προφανώς αναφέρεται στην δέσμευση της Ελλάδας (επιστολή προς την Ε.Ε τον Δεκέμβριο του 2010), η οποία αποτελεί απάντηση προς την 5η κατά σειρά επιστολή της Ε.Ε για το άμεσο κλείσιμο των ΧΑΔΑ και όχι σε σχέδιο για την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Είναι φανερό ότι τόσο η Πολιτεία όσο και η Περιφέρεια δεν ενδιαφέρεται για το τι θα γίνει μετά από λίγο διάστημα, αφού χωρίς Περιφερειακό σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, οι υπάρχοντες ΧΥΤΑ θα κορεστούν, εντός ολίγων μηνών.
Εάν ενδιαφερόταν πραγματικά η Περιφέρεια μας για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων θα είχε συντάξει, ως όφειλε, τις ετήσιες εκθέσεις που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α), άρθρο 7 και στην ΚΥΑ 50910/2727/2003, παράγραφος 2 του άρθρου 13 και θα είχε προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στον ΠΕΣΔΑ, κάτι που δεν έπραξε ποτέ.
Εάν ενδιαφερόταν πραγματικά η Περιφέρεια μας για την αποκατάσταση των κλεισμένων ΧΑΔΑ της περιοχής μας, θα μας χρηματοδοτούσε τις μελέτες, κάτι που έπραξαν άλλες Περιφέρειες, αντί να μας ταλαιπωρεί επί 2 χρόνια στέλνοντάς μας από Υπουργείο σε Υπουργείο χωρίς αποτέλεσμα
Εάν ενδιαφερόταν πραγματικά η Περιφέρεια μας για την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ και την επίτευξη των στόχων του, θα είχε ανταποκριθεί στα επανειλημμένα αιτήματά μας για χρηματοδότηση μονάδας επεξεργασίας για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). 
Εάν ενδιαφερόταν πραγματικά το ΥΠΕΚΑ για την τύχη των 88.000.000,00 ευρώ που έχει μεταφέρει στην Περιφέρειά μας πάνω από 2 χρόνια, για την χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων, θα είχε εγκαλέσει την Περιφέρεια για την απραξία της και για την μη ένταξη ώριμων προτάσεων όπως του Φορέα μας, σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας.
Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε έγκαιρα, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση και κίνητρο, πήρε πρωτοβουλία και μέσα από ομόφωνες αποφάσεις του συνόλου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) πρότεινε ένα πολύ συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την οριστική επίλυση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρειά μας, στηριζόμενο στην αρχή της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και στις δεδομένες πιστώσεις για αυτόν τον σκοπό.
Η πρόταση αυτή κοινοποιήθηκε πριν από 1 περίπου χρόνο στην Διϋπουργική Επιτροπή για τα απορρίμματα (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και 4 Υπουργοί), στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο περιβάλλοντος και στην Περιφέρειά μας.
Η ανταπόκριση σε αυτήν την πρόταση δεν υπήρξε ποτέ. Η Κεντρική Διοίκηση ουδέποτε ασχολήθηκε με το θέμα ενώ η Περιφέρεια τιμώρησε την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε, για αυτήν την πρωτοβουλία καθυστερώντας αναίτια την ένταξη της πρότασης της για εξοπλισμό του ΧΥΤΑ ποσού 2.364.000,00 ευρώ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η επιχείρηση και κατ΄επέκταση οι πολίτες με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ενοικίαση του απαιτούμενου εξοπλισμού λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Αντιθέτως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δρομολόγησε μια σειρά μελετών, δεσμεύοντας Εθνικούς & Κοινοτικούς πόρους, στην κατεύθυνση διαιώνισης της υπάρχουσας αδιέξοδης κατάστασης.
Επί αυτού του σχεδίου και της πρότασής μας η κα Υφυπουργός, παρόλο που ερωτήθηκε, δεν απάντησε.
Όπως επίσης δεν απάντησε με σαφήνεια και για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α), τους οποίους ο Καλλικράτης διαλύει σε 1,5 μήνα και στους οποίους απευθύνεται, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα.  
Το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι ένα σύνθετο και περίπλοκο περιβαλλοντικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα και δεν λύνεται με την λογική του «σύντομου πολιτικού χρόνου», ούτε με πυροσβεστικές παρεμβάσεις μεταφοράς των απορριμμάτων.
Η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε απέδειξε ότι μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας μέσα από κοινωνική συναίνεση.
Αυτήν την πρόταση επαναφέρουμε και σήμερα τόσο στο σύνολο των Φορέων της Περιφέρειάς μας όσο και στην Πολιτεία.  
Το Δ.Σ της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε