Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ας δώσουμε ξανά Ζωή στον Ασωπό!


Asopos

Εκδηλώσεις 1 έως 6 Ιουνίου 2011 στις

Πλαταιές - Οινόφυτα – Ωρωπό

Ασωπός ο Θεός των Ποταμών και του καθαρού νερού, λατρευόταν για τα καθαρά του νερά και θεωρούνταν πατέρας των λαών που ζούσαν στις όχθες του.

Οι πρόγονοί μας έπλεναν τα πόδια τους πριν μπουν στον Ασωπό
Υπήρχε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού ενώ σήμερα συντελείται ένα οικολογικό έγκλημα από την κερδοσκοπία, ένα έγκλημα κατά της ζωής. Ο Βοιωτικός* Ασωπός αργοπεθαίνει και μαζί του, το Νερό και ο Άνθρωπος. Η ασέβειά μας προς τον Ποτάμιο Θεό θα επιστρέφει σαν τιμωρία!
Ο Ασωπός στάθηκε με σεβασμό στους ανθρώπους. Με τα πεντακάθαρα νερά του, έζησαν άνθρωποι για αιώνες ολόκληρους. Τα φλαμίνγκο, οι ερωδιοί, οι κύκνοι, οι ψαραετοί είχαν έντονη παρουσία στο ποτάμι, ενώ τα ψάρια που ζούσαν σε αυτό προσέφεραν τροφή σε πουλιά και ανθρώπους.
Σήμερα ο Ασωπός μας χρειάζεται, καλεί απεγνωσμένα σε βοήθεια, όχι για τον εαυτό του, αλλά γιατί αδυνατεί να μας προσφέρει καθαρό νερό.
AsoposΗ περιοχή των Οινοφύτων γύρω από τον Βοιωτικό Ασωπό είναι μια από τις πιο βρώμικες της Ευρώπης. Το χουντικό Προεδρικό Διάταγμα του 1969 χαρακτηρίζει τον Ασωπό, αγωγό παροχέτευσης και επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων. 42 χρόνια αργότερα, επιχειρήσεις εξακολουθούν να ρίχνουν τα λύματά τους στο ποτάμι χωρίς καμία επεξεργασία. Κατά μήκος του συναντάμε εκατοντάδες παράνομους αγωγούς επικίνδυνων αποβλήτων.
Πολλές φορές το νερό έχει χρώμα μαύρο, καφέ ή κόκκινο ανάλογα με τα απόβλητα. Και όλα αυτά τα λύματα πέφτουν μέσα στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο μολύνοντάς τον.
Ο Ασωπός παρουσιάζει πολύ υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών με έμφαση στο ασθενές χρώμιο. Τα περισσότερα από τα απόβλητα είναι τοξικά και επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία των κατοίκων. Ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής Σχηματαρίου – Οινοφύτων – Ωρωπού έχει μολυνθεί υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα του πόσιμου νερού και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Βαρέα μέταλλα όπως το χρώμιο, το νικέλιο, ο μόλυβδος, το αρσενικό και πολλά άλλα είναι πάνω από τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Να καταργηθεί το χουντικό ΠΔ, να σταματήσει η κερδοσκοπική ρύπανση και να αναζωογονηθεί ο Βοιωτικός Ασωπός
AsoposΣτην Αρχαία Ελλάδα ο Ασωπός θεωρούταν γιος του Ποσειδώνα και της Πηρώς ή του Ωκεανού και της Τηθύος ή του Δία και της Ευρυνόμης και βασιλιάς των Πλαταιών.
Νυμφεύθηκε τη Μετώπη, κόρη του Λάδωνα βασιλιά της Αρκαδίας και απέκτησε δύο γιούς, τον Ισμηνό και τον Πελάγοντα και είκοσι τέσσερις κόρες, τις:
Αίγινα, Αντιόπη, Άρπινα, Ασωπίδα, Ευάνδη, Εύβοια, Θεσπία, Θήβη, Θίσβη, Ισμήνη, Κέρκυρα, Κλεώνη, Κόμβη, Νεμέα, Οινία, Πειρήνη, Πλάταια, Ρόδη, Σαλαμίνα, Σικυώνα, Σινώπη, Τανάγρα, Φιλύρα, Χαλκίδα.
Οι πηγές του Βοιωτικού Ασωπού βρίσκονται στις βόρειες πλαγιές του Κιθαιρώνα και τις νοτιοανατολικές των Θεσπιών, εκβάλλει στον Ευβοϊκό κοντά στον Ωρωπό. Μεταξύ του Κιθαιρώνα και του ποταμού, στο πάνω ρεύμα του, βρίσκεται ο χώρος της μάχης των Πλαταιών.
Ήταν ο Θεός των ποταμών, λατρευόταν για τα καθαρά του νερά και θεωρούνταν πατέρας των λαών που ζούσαν στις όχθες του.
Ας του δώσουμε ξανά Ζωή!

Πηγή: www.theskri.gr από "βιοζώ"