Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση «Βυζαντινό τροπάρι – Δημοτικό τραγούδι» την οποία συνδιοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Ιεροψαλτών επαρχίας Θηβών «ο Ευαγγελιστής Λουκάς» και ο Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής Θηβών, στο Συνεδριακό Κέντρο Θηβών την Κυριακή 16 Νοεμβρίου.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης μας, παρουσιάστηκαν στην ίδια εκδήλωση μαζί θρησκευτικοί ύμνοι και παραδοσιακά τραγούδια, με σκοπό να καταδειχθεί η άρρηκτη συνέχεια και συνοχή της ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο ιατρός κ. Λουκάς Ανανίκας. Μετά την προσφώνηση εκ μέρους του εκπροσώπου του Συλλόγου Ιεροψαλτών επαρχίας Θηβών από τον ταμία του Συλλόγου κ. Αθανάσιο Θεοδοσίου, επακολούθησε εισαγωγική ομιλία για τους μουσικούς ήχους και δρόμους στην ανατολική Μεσόγειο από τον Γραμματέα του Συλλόγου Ιεροψαλτών κ. Ιωάννη Θανάσου.
Στην συνέχεια, στο μουσικό μέρος εψάλησαν ύμνοι από την χορωδία του Συλλόγου μας υπό τη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου και Χοράρχου κ. Αντ. Τσαρουχά, και κάθε ύμνος συνοδευόταν από ένα ομόηχο τραγούδι. Τα τραγούδια ερμήνευσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής κ. Σωτήριος Παπαναστασίου, ιατρός-ιεροψάλτης, με την συνοδεία ορχήστρας αποτελουμένης από τον κ. Γεώργιο Κυριάκου (κλαρίνο), κ. Άγγελο Κυριάκο (λαούτο) και κ. Αγησίλαο Πανουσάκη (τουμπελέκι).
Η όλη εκδήλωση κατέληξε με την βράβευση του αιδεσιμολογιωτάτου και μουσικολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρίστου Κυριακόπουλου, θεολόγου-μουσικολόγου, Γενικού αρχιερατικού επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, και διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Την βράβευση έκανε – εκ μέρους του απουσιάζοντος Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου – ο αιδεσιμολογιώτατος σταυροφόρος Οικονόμος π. Μιχαήλ Κατσίνας. Ο π. Χρίστος ευχαρίστησε τον Σύλλογο Ιεροψαλτών και τον πρόεδρό του κ. Τσαρουχά, για την διαγενομένη τιμή, και στην συνέχεια απέδωσε ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο αιδεσιμολογιώτατος Αρχιερατικός Επίτροπος Θηβών π. Γεώργιος Τουλουμάκος, οι εφημέριοι του Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων Θηβών, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Θηβών, ο Εξοχώτατος Δήμαρχος Θηβαίων κ. Νικολάου – ο οποίος και ομίλησε στο τέλος της εκδηλώσεως -, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος κόσμου.