Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Το «Αλάτι της Γης» ταξιδεύει στη Θήβα


Το «Αλάτι της Γης» ταξιδεύει στη Θήβα κι ανακαλύπτει τη μουσική και χορευτική παράδοση της πόλης. Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου η εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «Αλάτι της Γης» θα ταξιδέψει τους τηλεθεατές του στη Θήβα με σκοπό την παρουσίαση της μουσικής και χορευτικής παράδοσης της πόλης. Στην πόλη μπερδεύονται γλυκά το χθες και το σήμερα.
Τα αρχαία ερείπια είναι διάσπαρτα: από το μυκηναϊκό τείχος των Προιτιδών ανάμεσα στις πολυκατοικίες μέχρι τις «πύλες της Ηλέκτρας» δίπλα στην αφετηρία των λεωφορείων του ΚΤΕΛ! Ενώ η κρήνη του Οιδίποδα βρίσκεται απέναντι από ένα σουπερ μάρκετ!.. Οι δρόμοι αναγράφουν τα αρχαία λαμπρά ονόματα (Επαμεινώνδα, Αντιγόνης, Ιοκάστης, Πινδάρου κ.ά.) που φέρουν ακόμη πολλοί από τους κατοίκους αλλά και δραστήριοι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι.
Η εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς είναι γεμάτη από εντοιχισμένα αρχαία μέλη, ενώ το ιερό του Ευαγγελιστή Λουκά χτίστηκε απέναντι από τον Ισμήνειο λόφο όπου βρισκόταν το ιερό του Απόλλωνα... Στη Θήβα οι ντόπιοι Ρουμελιώτες συνυπάρχουν με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ρίζωσαν εδώ μετά το ’22, αλλά και με τους Σαρακατσάνους και τους Βλάχους. Κάθε ομάδα με τα δικά της τραγούδια, χορούς, μουσικά όργανα, συνήθειες και γαστρονομία.

Συμμετέχουν το Λύκειο των Ελληνίδων Θήβας, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θήβας "Τα Κονάκια", η Ένωση Μικρασιατών Θήβας και ο Παραδοσιακός Σύλλογος Βλάχικου Γάμου Θήβας.Τραγουδούν οι: Ελένη Λαζάρου, Σωτήρης Παπαναστασίου, Βαγγέλης Τζουμανέκας, Γιώργος Χατζής, Γιώργος Χατζηχρόνογλου, Σταμάτης Μπρίκας και Σαπφώ Μακρή.

Έρευνα - παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας. Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος. Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης. Παραγωγή: FOSS

Ημ.προβολής: Κυριακή 9/11/2014, στις 13.00 – ΝΕΡΙΤ
thivarealnews