Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Στην ιδιοκτησία του Δήμου Θηβαίων ο διατηρητέος νερόμυλος των Αγ. Θεοδώρων


  Στην ιδιοκτησία του Δήμου Θηβαίων ο διατηρητέος νερόμυλος των Αγ. Θεοδώρων

Στην ιδιοκτησία του Δήμου Θηβαίων ανήκει πλέον το διατηρητέο κτίριο του νερόμυλου των Αγ. Θεοδώρων καθώς και τμήμα του προβλεπόμενου από το σχέδιο Κοινόχρηστου Χώρου επί του Ο.Τ.132α.

Η ιδιοκτησία αυτή, που περιέρχεται στο Δήμο Θηβαίων με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου (Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα: ”ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ 2013”, Άξονας προτεραιότητας 4 Πράσινου Ταμείου), ανέρχεται στο ποσό των : 99.140,65€ επί συνολικού τιμήματος :109.030,88€ .

Το εν λόγω ακίνητο, κτισμένο προ του έτους 1900, βρίσκεται στη συνοικία των Αγίων Θεοδώρων της Θήβας, σε θέση κεντρική (επί της οδού Αυλίδος) και με προσβασιμότητα από την ομώνυμη πλατεία, όπου βρίσκεται η “Κρήνη του Οιδίποδα”, που εγκαινιάστηκε το 1902 από τον αείμνηστο Δήμαρχο Αθανάσιο Ζεγγίνη και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, καθώς κατασκευάστηκε σε ένα από τα πλέον ιστορικά σημεία (σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν το σημείο όπου ο Οιδίποδας έπλυνε τα χέρια του μετά το φόνο του πατέρα του Λάιου).

Το ακίνητο αποτελούνταν από παλαιό, διώροφο, πέτρινο και βιοτεχνικό κτίσμα και λειτουργούσε επί σειρά ετών ως νερόμυλος με υποστηρικτικές εγκαταστάσεις για τη δραστηριότητα αυτή (κυκλική φτερωτή, που κινούνταν με τη ροή των υδάτων από διερχόμενο ρέμα).

Σήμερα το κτήριο με κέλυφος από πλινθοδομή είναι ανενεργό, χωρίς λειτουργικότητα και έχει απομείνει η μεταλλική, κυκλική φτερωτή. Τα σημάδια φθοράς από την πάροδο του χρόνου είναι εξαιρετικά εμφανή και χρήζουν αποκατάστασης. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμος Θηβαίων κίνησε τις διαδικασίες για να περιέλθει στην ιδιοκτησία του με σκοπό την μελλοντική του αποκατάσταση και την τουριστική του αξιοποίηση, σε συνδυασμό με την Κρήνη του Οιδίποδα.