Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ελληνικός καφές και βελτίωση της αθλητικής μας απόδοσης



Αν σας έλεγε κανείς ότι ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ πριν την άσκηση θα σας βοηθούσε να αποδώσετε καλύτερα θα τον πιστεύατε; Καλά θα κάνετε να τον πιστέψετε, καθώς τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι συστατικά όπως η καφεΐνη έχουν σημαντική εργογόνο δράση.

Η καφεΐνη είναι σε όλους μας γνωστή για την τονωτική της δράση σε επίπεδο καθημερινότητας. Η κύρια εργογόνος δράση οφείλεται κυρίως σε τρεις βασικούς μηχανισμούς στον οργανισμό μας :

- Αυξημένη κινητοποίηση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου, ενισχύοντας έτσι τη μυϊκή συστολή και την παραγωγή έργου κατά την άσκηση, με αποτέλεσμα καλύτερο αθλητικό αποτέλεσμα.

- Αυξημένη οξείδωση ελεύθερων λιπαρών οξέων, απελευθερώνοντας έτσι περισσότερη διαθέσιμη ενέργεια για παραγωγή έργου και αντοχή στην άσκηση.

- Δράση σε υποδοχείς στον εγκέφαλο (υποδοχείς αδενοσίνης), μειώνοντας έτσι το αντιλαμβανόμενο αίσθημα του πόνου και παρατείνοντας το χρόνο παραγωγής έργου, καθυστερώντας την κόπωση. Ο μηχανισμός αυτός είναι και η βασική αιτία που, πέρα από την άσκηση, ο καφές μας βοηθάει να κουραζόμαστε λιγότερο και να είμαστε πιο αποδοτικοί στο χώρο εργασίας και γενικότερα στην καθημερινότητά μας.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να πιστοποιηθούν και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία η καφεΐνη σε ποσότητα των 3 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ενός ενήλικα, μία ώρα πριν την άσκηση, μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη απόδοση.
Για τους λάτρεις του ελληνικού καφέ ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ (με βάση τη μέση ποσότητα κατανάλωσης που είναι 8,5 gr καφέ) θα μας δώσει 70 mg καφεΐνης, ενώ αν αυτός είναι διπλός 115 mg.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr