Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΧΑΛΚΙΔΑ . Το πρόγραμμα εορτασμού της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής

Γράφτηκε από τον/την Ιωάννα Καραγιάννη
https://tvstar.gr
Για την μεγάλη γιορτή της Πολιούχου Χαλκίδας, της Αγίας Παρασκευής, ετοιμάζεται η πόλη και η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας.

Στον παλαιοχριστιανικό ναό που πιθανολογείται ότι χτίστηκε τον 5ο αιώνα και που είναι αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή θα λάβει χώρα η Ιερά Πανήγυρη με αγρυπνίες, λιτανεία της εικόνας με τη συμμετοχή πέντε Μητροπολιτών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ – ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Η Ιερά Πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, θα λάβει χώρα στην ομώνυμη Παλαιοχριστιανική Βασιλική στη Χαλκίδα, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
ώρα 21:00 μ.μ. ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, κατά την οποία θα λάβει χώρα η ενθρόνιση της θαυματουργού Ιεράς Εικόνας της Αγίας Παρασκευής στο Λιτανευτικό Προσκυνητάριό Της.

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
ώρα 19:00 μ.μ. ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ, Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ώρα 20:30 μ.μ. Λιτανεία της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θηβών και Λεβαδείας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Άρτης κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

Ώρα 21:00 μ.μ. Άφιξη της Ιεράς Πομπής στο «Στρογγυλό» της Παραλίας και άνοδος στην εξέδρα.
- Δέηση – Προσφώνηση υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

- Πανηγυρική Ομιλία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.
- Αποχώρηση της Ιεράς Πομπής και κατάληξη στον Ιερό Ναό της Πολιούχου.
ώρα 23:00 μ.μ. ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, κατά την οποίαν θα τελεσθούν οι κάτωθι Ιερές Ακολουθίες: Ιερά Παράκληση και Χαιρετισμοί στην Αγία Παρασκευή – Αγιασμός – Όρθρος – Θεία Λειτουργία.
ώρα 3:00 π.μ. Πέρας Ιεράς Αγρυπνίας.
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ώρα 7:00 π.μ. ΟΡΘΡΟΣ.
ώρα 7:30 π.μ. Άφιξη Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων – Χοροστασία.
ώρα 8:30 π.μ. ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας & Σκύρου κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ο οποίος και θα κηρύξει τον θείο λόγο, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, Άρτης κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.
ώρα 10:30 π.μ. Πέρας Θείας Λειτουργίας.

*Στις Ιερές Ακολουθίες της παραμονής και της κυριωνύμου ημέρας, θα ψάλλουν Βυζαντινοί Χοροί της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της
Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση των
κ. Δήμου Τσίμπου και κ. Στυλιανού Μπενή.

**Από 26 έως και 31 Ιουλίου και ώρα 7:00μ.μ. θα τελείται Εσπερινός
και Ιερά Παράκληση στην Αγία Οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή.