Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Ιερώνυμος: Δεκτές οι παρεμβάσεις μας στα Θρησκευτικά

http://www.zougla.gr/greece/article/ieronimos-dektes-i-paremvasis-mas-sta-8riskeftika

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την κατάληξη του διαλόγου Εκκλησίας – κράτους αναφορικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στη σύσκεψη της 5ης Οκτωβρίου 2016 που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και είχε αντικείμενο τον χαρακτήρα των Θρησκευτικών.

Ο μακαριώτατος επισήμανε ιδιαίτερα το εντατικό και επιμελές έργο της τριμελούς επιτροπής που είχε ορίσει η Εκκλησία και αποτελείτο από τον μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, τον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο και τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.

Όπως τόνισε η συζήτηση άρχισε από μηδενική βάση και έγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, προτάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας στο υλικό διδασκαλίας.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι το υλικό των βιβλίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019, πριν τυπωθεί, θα τεθεί στη διάθεση της Εκκλησίας «για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση».

Ο αρχιεπίσκοπος έσπευσε να κάνει γνωστή και δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου προς τον ίδιο ότι «αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε».

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ είπε για τον διάλογο που είχε με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ότι η επιτροπή της Εκκλησίας επέμεινε στη βάση τριών θεμελιωδών αρχών:

α) της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών,
β) της διατηρήσεως των ωρών διδασκαλίας του,
γ) της διασφάλισης του Ορθοδόξου Προσανατολισμού του.

Μεταξύ άλλων επέμεινε στη διατήρηση του υφισταμένου νομικού και θεσμικού πλαισίου του μαθήματος, καθώς και της ονομασίας «Θρησκευτικα».

«Υπήρξαν», όπως δήλωσε «ρητές διαβεβαιώσεις τόσο του κ. υπουργού, όσον και του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σε όλες τις συναντήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ως προς την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, τις ώρες διδασκαλίας του και την ονομασία του, ενώ θα παραμείνει στον κορμό των μαθημάτων στην Β καί Γ Λυκείου, χωρίς να γίνει επιλεγόμενο».