Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Θεσσαλονίκη: Η πρώην χωματερή που έγινε πανέμορφη λίμνη (pics)



Πηγή: seleo.gr
Σε ένα πανέμορφο πάρκο, με λίμνη, πάπιες, χήνες, ψάρια, βατράχια και πολύ πράσινο, έχει μετατραπεί μια πρώην χωματερή, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
Εκεί που μέχρι πρότινος στοιβάζονταν τόνοι σκουπιδιών και μπάζων, που αποτελούσαν εστίες μόλυνσης για τους κατοίκους, βρίσκεται πλέον μια «όαση» δροσιάς έκτασης 60 στρεμμάτων, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να περιπλανηθούν.
Όπως μπορεί να δει κανείς στις φωτογραφίες του seleo.gr, ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτα πλέον την πρώην χωματερή.
Μόλις 14 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η λίμνη του Ωραιοκάστρου είναι μια τεχνητή λίμνη, η οποία φτιάχτηκε το 1998 μέχρι το 2000 από τον Δήμο Ωραιοκάστρου και συγκεκριμένα από τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Παναγιώτη Ισχνόπουλο.



Ο δήμος διαμόρφωσε την παλιά χωματερή σε λίμνη-φράγμα, υλοποιώντας ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπλαση της παλιάς χωματερής και την απόδοση του χώρου αυτού στους πολίτες ως ένα πρότυπο πάρκο αναψυχής.

Η περιοχή είναι διαμορφωμένη έτσι, με παγκάκια, ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν το τοπίο. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας που θα επισκεφτούν τη λίμνη υπάρχουν πολλά μικρά μονοπάτια όπου μπορούν να περπατήσουν.



Την εποχή που δημιουργήθηκε η λίμνη χρησιμοποιούσαν το νερό της για το πότισμα των δέντρων που είχαν φυτευτεί, ώστε συγχρόνως να επιτυγχάνεται και η ποθητή εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, όπως τόνισε στο seleo, ο τέως αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Παναγιώτης Ισχνόπουλος.