Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Η Ελλάδα ουραγός στην ανακύκλωση

Στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα, τουλάχιστον όσον αφορά στην ανακύκλωση, αφού το ποσοστό ανάκτησης στερεών απορριμμάτων περιορίζεται στο 20%, ενώ το 80% οδηγείται σε υγειονομική ταφή.
Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον Γιάνεζ Ποτότσνικ, απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο σχετικά με τις επιδόσεις της χώρας στην ανακύκλωση απορριμμάτων που άσκησε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, τονίζει ότι «η χώρα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις».
Επίσης υπογραμμίζει ότι η βελτίωση των επιδόσεων των κρατών μελών προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας: «Αντί τα απόβλητα να αντιμετωπίζονται μόνο ως πρόβλημα, να θεωρούνται δυνητικά πολύτιμος πόρος».
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει ποσοστό ανάκτησης στερεών απορριμμάτων μόνον 20%, ενώ στον αντίποδα, δηλαδή στα κράτη μέλη με υψηλά ποσοστά ανάκτησης, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 70% και περισσότερο Η αποτέφρωση των αποβλήτων χρησιμοποιείται περισσότερο σε χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, ενώ οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται κατά κύριο λόγο στην υγειονομική ταφή.
newsbomb.gr