Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Περιφερειακή υποβάθμιση της Βοιωτίας



Tου Μιχάλη Γιαννάκη, βουλευτή Βοιωτίας, Αναπληρωτή Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ
giannakisΗ μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανικής δραστηριότητας στο νομό Βοιωτίας έχουν δημιουργήσει μια επίπλαστη εικόνα ευημερίας για τους πολίτες της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, κος Μανώλης Δρεττάκης στο άρθρο του στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ της Κυριακής 17 Απριλίου, το κατά κεφαλήν εισόδημα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης του νομού Βοιωτίας είναι το υψηλότερο της χώρας, ξεπερνώντας ακόμα και αυτό της Αττικής.
Δεν αμφισβητώ τα στοιχεία του πρώην υπουργού. Θέλω να τονίσω όμως ότι όσον αφορά το ΑΕΠ σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα για το νομό Βοιωτίας. Γιατί, όπως επεσήμανα και στην συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο νομός Βοιωτίας παρουσιάζει αυξανόμενη ανεργία ενώ η βιομηχανική συγκέντρωση στην περιοχή Οινοφύτων Σχηματαρίου δεν αντιπροσωπεύει εισοδήματα των Βοιωτών, αλλά υψηλόβαθμων στελεχών και εργαζομένων της όμορης Αθήνας που εργάζονται στα όρια του νομού μας.
Όσον αφορά την ποσοστιαία μεταβολή του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης για την Βοιωτία την οχταετία 2000-8, διαφαίνεται ξεκάθαρα η διευρυνόμενη απόσταση της Βοιωτίας σε όρους ανάπτυξης όχι μόνο από τους άλλους νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και από τους άλλους νομούς της Επικράτειας.