Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Σε δύσκολη θέση οι επιχειρήσεις γύρω από το κυνήγι

Κάθε πέρσι και καλύτερα διαπίστωναν οι χιλιάδες επισκέπτες της κυνηγετικής έκθεσης DIANA, που εφέτος είχε πολύ από… όλα, αλλά όλο και λιγότερα αμιγώς κυνηγετικά προιόντα. Ο αριθμός των επισκεπτών, που ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, έδειξε, όμως, ότι ενώ υπάρχουν φανατικοί φίλοι της συγκεκριμένης δραστηριότητας, οι επιχειρήσεις του χώρου, περνάνε δύσκολες ημέρες, συνεπεία και της κρίσης
Έτσι με χαρακτηριστικό την κοσμοσυρροή ενός πλήθους χιλιάδων επισκεπτών από κάθε γωνιά της χώρας ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 στο Εκθεσιακό Κέντρο του MEC στην Παιανία η μεγάλη πολυκλαδική έκθεση υπαίθριων δραστηριοτήτων DIANA, που διοργανώνει κάθε χρόνο το ένθετο περιοδικό «Έθνος-Κυνήγι».
Σε μια εποχή κρίσης που άλλες κλαδικές εκθέσεις ματαιώνονται ή αναστέλλονται, η DIANA επιβεβαίωσε από την πρώτη μέρα των εγκαινίων της κιόλας την «αυτοπεποίθηση» ενός ολόκληρου κόσμου, που τους συνδέει η αγάπη τους για το κυνήγι, αλλά και η βιωματική τους σχέση με δεκάδες άλλες υπαίθριες δραστηριότητες ή σπορ.
Επρόκειτο λίγο-πολύ για κάτι αναμενόμενο, καθώς στην DIANA δίνουν κάθε χρόνο «ραντεβού» οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις κυνηγίου και υπαίθριων δραστηριοτήτων της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρέχοντας στον καθένα τη δυνατότητα να πληροφορηθεί, να δοκιμάσει ή να αγοράσει ό, τι πιο καινούργιο και χρήσιμο κυκλοφορεί σήμερα στη διεθνή αγορά.
Χιλιάδες προϊόντα και καλαίσθητα περίπτερα που έχουν σχέση με το κυνήγι, τη σκοποβολή, τα 4x4, την ορειβασία, το κάμπινγκ, την κυνοφιλία, το ψάρεμα, την ιππασία, την πεζοπορία, τον υπαίθριο τουρισμό κλπ. περίμεναν τους επισκέπτες να τα ανακαλύψουν.
Για τους κυνηγούς ειδικότερα που άρχισαν να καταφτάνουν ακόμα και... με πούλμαν από κάθε γωνιά της χώρας, η DIANA προσέλαβε εφέτος τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης γιορτής!
Και 4Χ4
Μεγάλες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων 4x4 ήταν επίσης εκεί για να υποδείξουν νέα μοντέλα και… δρόμους απόδρασης από την γκρίζα πραγματικότητα της πόλης, πλαισιωμένες από μια σειρά επαγγελματικών περιπτέρων που ειδικεύονται σε μετατροπές, πατέντες, ανταλλακτικά και υπηρεσίες, για όσους λατρεύουν την εκτός δρόμου οδήγηση.
Σε έναν χώρο γιορτής όμως, όπου επιχειρηματίες και επισκέπτες μοιράζονται τα ίδια «πάθη», η DIANA πρόσφερε μια επιπλέον γκάμα επιλογών, εντυπωσιακών «θεαμάτων» και χαρούμενων χάπενινγκ...
Οι λάτρεις των σκύλων γενικότερα και των κυνηγετικών φυλών ειδικότερα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά εκθέσεις μορφολογίας, επιδείξεις, παρουσιάσεις από εκπαιδευτές κ.λπ.
Γύρω στους 1.000 σκύλους από 100 περίπου γνωστές και άγνωστες φυλές «διαγωνίστηκαν» μεταξύ τους στους στίβους που υπήρχαν στην αίθουσα, ενώ γνωστοί εκτροφείς και εκπαιδευτές παρουσίασαν τη «δουλειά» τους.
Παρόντες επίσης ήταν και οι σκύλοι φύλαξης και προστασίας της Πολεμικής Αεροπορίας, που μαζί με τους «χειριστές» τους πραγματοποίησαν εντυπωσιακές ασκήσεις και επιδείξεις!
Μια ξεχωριστή «νότα» της DIANA αποτέλεσαν επίσης και οι διαμορφωμένοι στίβοι της ιππασίας, όπου για πρώτη φορά εφέτος το κοινό είχε την ευκαιρία να δει και τα άλογα της Πίνδου, μια αρχαία φυλή της πατρίδας μας, που καταβάλλεται προσπάθεια για να μην εκφυλισθεί...
Βήμα ανάπτυξης οι δραστηριότητες στη φύση
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Diana» έκαναν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη.
Το κυνήγι και το ψάρεμα αποφέρουν στην ελληνική οικονομία περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και σε καιρό οικονομικής κρίσης συμβάλλουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη περιοχών της υπαίθρου που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν σημαντική επισκεψιμότητα. Επιπλέον, δίνουν ώθηση και σε άλλες παράλληλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την ύπαιθρο, όπως η πεζοπορία, η ιππασία και ο αγροτουρισμός.
Ο διευθυντής του «Έθνους» Θανάσης Τσεκούρας, ο οποίος υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους, επισήμανε στην ομιλία του ότι το «Έθνος-Κυνήγι» και η έκθεση τοποθετούν το κυνήγι στη σωστή του διάσταση, ως τρόπο ζωής που αναδεικνύει τη σχέση με την ύπαιθρο, αλλά και με δραστηριότητες όπως η ορειβασία, το ψάρεμα και ο αγροτουρισμός. «Η επιτυχία τους έγκειται στο ότι το κυνήγι έτσι όπως το παρουσιάζουν το περιοδικό και η έκθεση έχει σπάσει ορισμένα στερεότυπα. Το πρώτο είναι μια ψευδεπίγραφη αντίθεση με την οικολογία. Το κυνήγι θεωρώ ότι είναι η πρακτική η εφαρμοσμένη, η οικολογία ως τρόπος ζωής. Και οι πρώτοι που σέβονται τη φύση επειδή είναι κάθε μέρα ή κάθε βδομάδα μέσα στη φύση είναι οι κυνηγοί. Αυτό είναι πολύ μεγάλο κέρδος από το περιοδικό μας, ένα κέρδος αισθητικής και πολιτισμού» επισήμανε.
«Κομμάτι μιας νέας οικονομίας» που έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια χαρακτήρισε το κυνήγι και το ψάρεμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης. «Ποιος θα φανταζόταν πριν από δύο δεκαετίες ότι γύρω από το κυνήγι και το ψάρεμα θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυτή η νέα οικονομία. Είμαστε εδώ ως υπουργείο Περιβάλλοντος, και θέλω να τονίσω ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η κυνηγετική δράση μπορούν να πάνε μαζί και να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο κανόνων, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, παραγωγικό για τη χώρα» είπε.
«Σημαντική ώθηση»
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη τόνισε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δίνουν εργασία σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάπτυξή τους ειδικά αυτή την περίοδο θα δώσει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία, κυρίως σε περιοχές «εκτός των τειχών». «Μέσα από ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και με υπηρεσίες για το κυνήγι, το ψάρεμα, την ιππασία, μέσα από οργανωμένες αγροτουριστικές μονάδες, μπορούν να αναδειχτούν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για την παραγωγή εισοδήματος και για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Νίκος Παπαδόδημας σημείωσε μεταξύ άλλων τις προσπάθειες που καταβάλλουν ως πολύτιμη κοινωνική εφεδρεία οι κυνηγοί για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παρέθεσε μια σειρά στοιχείων για το μέγεθος που αντιπροσωπεύει στην εθνική οικονομία η κυνηγετική δραστηριότητα.