Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Έρχονται απολύσεις στο δημόσιο


Ραγδαίες προμηνύονται οι πολιτικές εξελίξεις, δεδομένης της θέσεως που εξέφρασε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών... κ. Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist, για την πρόσκληση που προτίθεται να απευθύνει τις προσεχείς ημέρες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας, μάλιστα, πως «μπορούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα και θα καλέσουμε τις επόμενες ημέρες τη ΝΔ σε διάλογο» και σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι Έλληνες πολίτες ζητούν μια ευρύτερη συμπαράταξη».
Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου σαφώς ανακοίνωσε απολύσεις στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού τα προσεχή τέσσερα χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο θα μειωθεί κατά 150.000 και προανήγγειλε πάγωμα προσλήψεων με ελάχιστες εξαιρέσεις, με άλλα λόγια παύει να ισχύει και η δέσμευση της αναλογίας πέντε προς ένα όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο.
«Όταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας οργανισμός, μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις», δήλωσε και προανήγγειλε για τις επόμενες ημέρες μέτρα μείωσης δαπανών και αύξησης εσόδων, ύψους 6 δισ. ευρώ «παρεμβάσεις που δεν θα είναι εύκολες», αποκλείοντας, όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, τις οριζόντιες μειώσεις μισθών και αύξηση του ΦΠΑ. Υπογράμμισε δε πως σε ένα χρόνο ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα μειώθηκε κατά 10%, δίνοντας με τον τρόπο αυτό απάντηση στις αιτιάσεις της τρόικας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε ένα ξέσπασμα αυτοκριτικής τόνισε πως «ένα χρόνο μετά την έναρξη της πορείας μας, αντί να έχουμε ένα ξεκάθαρο πεδίο μπροστά μας τα ερωτήματα έχουν πολλαπλασιαστεί. Κινούμαστε σε ένα ρευστό και πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον, πάμε αντίθετα στον άνεμο, αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το πρόβλημα της χώρας έχει να κάνει με έναν δημόσιο τομέα που είναι πολύ μεγάλος με βάση αυτά που προσφέρει στον πολίτη. Το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του συνειδητοποιεί τη δυσκολία του εγχειρήματος, το πόσο μεγάλο είναι αυτό το πρότζεκτ» σημείωσε και αναφέρθηκε στη δυσκολία να εφαρμοσθούν οι αλλαγές με δεδομένη την κατάσταση του δημοσίου τομέα.
Ωστόσο είπε ότι «η οικονομία αρχίζει να ανταποκρίνεται, είχαμε για πρώτη φορά αύξηση του ΑΕΠ από εννέα τρίμηνα μείωσης» και έκανε λόγο για «εξαιρετικά ενθαρρυντική αύξηση των εξαγωγών» και μια «δειλή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης».

dailynews24.gr