Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Μείωση των εισφορών, αλλά και μείωση των συντάξεων στον ΟΑΕΕ



Η διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει πολλά ποδάρια. Ο ΟΑΕΕ λόγω των προβλημάτων στα έσοδά του βρίσκεται διαρκώς στο μάτι της τρόικας και έτσι αναζητείται λύση. Αυτή θα επηρεάσει όπως όλα δείχνουν και το ύψος των εισφορών, αλλά και αυτό των συντάξεων.

Η πρόταση που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να μειώσουν τις εισφορές τους, αλλάζοντας δηλαδή κατηγορία.

Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι απαιτήσεις του Ταμείου με αποτέλεσμα να είναι και μικρότερο το ποσό που θα οφείλουν να δώσουν.

Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος καθώς ναι μεν πρόκειται για διευκόλυνση, όμως με βάση την αναλογικότητα που επιβάλλεται πλέον σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία αυτό δεν οδηγεί παρά σε μείωση των συντάξεων που θα δικαιούνται σε βάθος χρόνου οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ.

Σήμερα το 45% όσων είναι ενεργοί ανήκει στις τρεις πρώτες κατηγορίες. Στόχος είναι τα έσοδα να αυξηθούν μαζί με την εισπραξμότητα από το 50% στο 80%,μ ωστόσο με τη μείωση των εισφορών είναι αμφίβολο εάν θα λυθεί το πρόβλημα του Ταμείου.