Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Μνημόσυνο της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Ιερουσαλήμ Δαυλείας

Συμπληρώθηκαν ήδη σαράντα ημέρες από την κοίμηση της μακαριστής Γερόντισσας Χριστοδούλης, Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Ιερουσαλήμ Δαυλείας και στο Μνημόσυνο που τελέστηκε το παρών έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας: «Το πρωί του Σαββάτου 1η Ιουλίου ε.έ., τελέστηκε στην Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου και συμπροσευχομένου από του Ιερού Βήματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου, και με την συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Σεμεών Βολιώτη, Καθηγουμένων των Ιερών Μονών, Iερέων και των γυναικείων Aδελφοτήτων της Τοπικής μας Εκκλησίας καθώς και πλήθους πιστών, που εγνώριζαν και συνδέονταν με την μακαριστή Γερόντισσα, οι οποίοι προσευχήθηκαν για την ανάπαυση της ψυχής της. Στο αναλόγιο διηκόνησαν οι αδελφότητες της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου-Πελαγίας Ακραιφνίου και της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βαγίων.

Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Συμεών Βολιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό που τιμάει η Εκκλησία μας την 1η Ιουλίου, τονίζοντας ιδιαίτερα την αγάπη που είχαν για τους ανθρώπους. Και ανέφερε ότι είναι αγαθή συγκυρία ότι συνέπεσε η πρόσκληση για να προσευχηθούμε για την μακαριστή Γερόντισσα με την εορτή των Αγίων Αναργύρων, διότι τα μοναστήρια είναι κατ’ εξοχήν έκφραση του αναργύρου φρονήματος και τόποι, όπου παρέχεται ανιδιοτελώς η αγάπη του Θεού προς τους ανθρώπους. Ανέφερε πως χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους Αγίους Αναργύρους που μας χάρισαν τα χαρίσματά τους και οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους σύγχρονους μαθητές και μαθήτριες των Αγίων, όπως η Γερόντισσα Χριστοδούλη, η οποία υπήρξε μαθήτρια των Αγίων Αναργύρων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Γερόντισσας, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο συμπαραστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος στην σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στην αγάπη, την ευσέβεια και την αρετή της μακαριστής Γερόντισσας στα 66 χρόνια μοναχικής ζωής της, από τα οποία τα 50 χρόνια έζησε δημιουργικά και πολύκαρπα στη Μονή Ιερουσαλήμ, που κυριολεκτικά την αναμόρφωσε και την ζωντάνεψε μαζί με την αδελφότητά της. Ήταν ένας άνθρωπος του Θεού, απλός, προσιτός, με την προσευχή και την ταπείνωση, ένας άνθρωπος που μας άκουγε και όλοι την αισθανόμασταν κοντά μας, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος. Η προσευχή όλων μας είναι ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να αναπαύσει την εκλεκτή ψυχή της στο χώρο της αγάπης του και να πρεσβεύει για όλους μας, για τις μοναχές της, για το μοναστήρι της, και για όλους εκείνους που γνώρισε και την γνώρισαν.

Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο για την τιμητική παρουσία του, γιατί με την παρουσία του τιμά μια Γερόντισσα σεβαστή, που γνώρισε, κατηύθυνε πνευματικά και συνεργάστηκε μαζί της. Επίσης, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο κ. Πολύκαρπο, τους κληρικούς, τις οσιώτατες Γερόντισσες και μοναχές των Ιερών Μονών καθώς και όλους του πιστούς, που κατέκλυσαν τον Ναό και τους χώρους της αυλής εκφράζοντας την αγάπη, την τιμή και την εκτίμηση στην μακαριστή Γερόντισσα Χριστοδούλη, έναν άνθρωπο του Θεού που μας άγγιξε και θα μείνει ζωντανή στις καρδιές μας.

Μετά την απόλυση εψάλη στον τάφο της μακαριστής Γερόντισσας Χριστοδούλης τρισάγιο από τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο».








πηγή: www.exapsalmos.gr