Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ετοιμάζουν Χ.Υ.Τ.Ε.Α μεταξύ Θήβας και Ερυθρών;;;



Συντάχθηκε απο τον/την Ευγενία Βενιζέλου   
«Σφίγγα» η Τ.Μπιρμπίλη
Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το θέμα της χωροθέτηση και εγκατάστασης Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων στη Βοιωτία, αφού νεότερες πληροφορίες θέλουν να έχουν αγοραστεί ήδη εκτάσεις γι’ αυτό το σκοπό μεταξύ Θήβας και Ερυθρών.

altΣε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο διευθυντής της ΔΕΠΟΔΑ Θήβας, επανέφερε το ζήτημα προς ενημέρωση των συμβούλων, με αφορμή την συνάντηση που είχαν με την Υπουργό περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη, ο Δήμαρχος Θηβαίων και στελέχη της ΔΕΥΑΘ και της ΔΕΠΟΔΑΘ. Κατά την συνάντηση η Υπουργός ρωτήθηκε και γι’ αυτό το θέμα, απαντώντας όμως μόνο ότι βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης η στρατηγική μελέτη, αποφεύγοντας να αποκαλύψει την τοποθεσία.
Από την άλλη οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας -Αυτοδιοικητική Ενότητα- μετά την ενημέρωση από τον διευθυντή της ΔΕΠΟΔΑΘ, κάνουν λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις», τις οποίες έπρεπε να γνωρίζει από την αρχή η τοπική κοινωνία και το δημοτικό συμβούλιο και να μην «βρίσκεται στο σκοτάδι», καλώντας σε εγρήγορση όλους τους φορείς. « Είχαμε ενημερωθεί για την εξέλιξη της ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς ιδιώτες από το ΥΠΕΚΑ και τη φημολογία για την τοποθεσία της Βοιωτίας, αλλά δεν πιστεύαμε ότι τελικά κάποιοι σχεδιάζουν να κάνουν τη Βοιωτία και ειδικά το Δήμο μας μια απέραντη χωματερή» σχολιάζει ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Στ.Χαλβατζής και συνεχίζει « αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να μένουν πίσω από τις πόρτες των γραφείων, η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει λόγο».
Το θέμα είχε γνωστοποιηθεί από το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2010, όταν το ΥΠΕΚΑ είχε απευθυνθεί σε ιδιώτες για κατασκευή ΧΥΤΕΑ, ένας από τους χώρους τους οποίους είχε ακουστεί πως θα είναι η Βοιωτία- και δεν είχε διαψευστεί από το υπουργείο- δυναμικότητας 150.000 τόνων και θα εξυπηρετούσε τα τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα της Βοιωτίας και της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία προχωρούσε και βρισκόταν στο στάδιο υποβολής αιτήσεων και προτάσεων. Είχαν διαρρεύσει τότε ως πιθανές τοποθεσίες η Θίσβη ή μεταξύ Θήβας και Ερυθρών. Γι’ αυτό το λόγο η ΔΕΠΟΔΑΘ με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος είχε στείλει έγγραφο στην κ. Μπιρμπίλη ζητώντας της διευκρινήσεις. Η κ. Υπουργός όμως ουδέ ποτέ απάντησε στο έγγραφο αυτό και φυσικά ούτε κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Δήμαρχο Θηβαίων .
Ο Στ. Χαλβατζής απαντώντας σε ερώτηση γιατί πιστεύει ότι η Τ. Μπιρμπίλη κάνει τη «σφίγγα» και δεν ανακαλύπτει που τελικά θα γίνει ο ΧΥΤΕΑ απαντά : « Είναι απλά τα πράγματα. Όταν στην Κερατέα για την εγκατάσταση ενός ΧΥΤΑ έχουν σημειωθεί επεισόδια και κοντεύει να γίνει εμφύλιος πόλεμος, όλα αυτά ερεθίζουν τις κοινωνίες και δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Θα πρέπει να ξανασκεφτούν ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να λύνονται με διαφάνεια και συζήτηση και να ακούγεται η άποψη της τοπικής κοινωνίας. Δηλώνουμε ότι η αντίδραση θα είναι σκληρή απέναντι σε μια τέτοια προσπάθεια».      www.lamiastar.gr