Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Συνεχίζεται η περιπέτεια με τα ξύλινα πεζοδρόμια στη Λιβαδειά και τις κατασκηνώσεις στην Παλιομηλιά


Στα θέματα των κατασκηνώσεων της Παλιομηλιάς και των ξύλινων πεζοδρομίων στο δρόμο στο νότιο τμήμα της πλατείας δόθηκε έμφαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς με την αντιπολίτευση για άλλη μια φορά να καταλογίζει σοβαρές ευθύνες τη δημοτική αρχή και στο δήμαρχο Νίκο Παπαγγελή τον οποίο μάλιστα κατήγγειλλε για παράβαση καθήκοντος

«Ο δήμαρχος έκανε ένα μεγάλο λάθος και υπάρχει παρατυπία ως προς την απόφαση της Επιτροπής για τα ξύλινα πεζοδρόμια», είπε από την πλευρά του συνδυασμού του Δ. Τσιφή ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αποστόλου και πρόσθεσε: «Η επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γίνει η κατασκευή. Εμείς είχαμε πει ότι θα υπάρξει η κατακραυγή των δημοτών όπως και έγινε. Τώρα ο δήμαρχος προσπαθεί να ρίξει τα βάρη σε άλλους, στους υπαλλήλους και στους ιδιοκτήτες της καφετέριας. Το βάρος της ευθύνης πρέπει να το πάρει μόνος του με την πλειοψηφία».

Και κατέληξε: «Εμείς είχαμε συμφωνήσει με την πρόταση της Τοπικής Κοινότητας και των καταστημάτων για διαπλάτυνση πεζοδρομίων και όχι για ξύλινα πατώματα. Μάλιστα όταν είχαμε ρωτήσει το δήμαρχο εάν εκεί θα τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα μας είχε πει ότι δεν είναι γι αυτό το λόγο. Εμπαίζει το Δημοτικό Συμβούλιο».
Από την πλευρά της η Γιώτα Πούλου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα ξύλινα πατάρια κατασκευάστηκαν στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς χωρίς κανένα έλεγχο από τις υπηρεσίες έχοντας δώσει άδεια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους δημότες οι οποίοι μάλιστα έκαναν και έξοδα της τάξης των περίπου 10.000 ευρώ. Μετά βγήκε ο κ. Παπαγγελής και είπε ότι έκανε λάθος, οι ιδιοκτήτες του καφέ όμως έχουν πληρώσει και τα τέλη για την χρήση των κοινόχρηστων χώρων και τώρα έχει αρχίζει ένας κυκεώνας». Παράλληλα η κ. Πούλου τόνισε ότι έχουν γίνει τρεις παρατυπίες από την δημοτική αρχή. «Η πρώτη είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι μέσα στους κοινόχρηστους που νοικιάζονται. Η δεύτερη είναι πως πληρώθηκαν τα τέλη και η τρίτη είναι ότι για το θέμα υπάρχουν δύο αποφάσεις με διαφορετικό νόημα η κάθε μια με ίδια ημερομηνία και ίδιο αριθμό», είπε η Γιώτα Πούλου και κατέληξε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη παράβαση καθηκόντων του δημάρχου και νομίζω ότι αφού οι ιδιοκτήτες του καφέ έχουν απευθυνθεί στη δικαιοσύνη θα έχουμε συνέχεια».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων στην πόλη ο Νώντας Κοτσικώνας.

«Οι ευθύνες είναι σοβαρότατες διότι στο πρόσφατο παρελθόν η δημοτική αρχή είχε υψώσει του τόνους για να καταπολεμήσει υποτίθεται όλη αυτή τη κατάσταση. Βλέπουμε όμως ότι όχι μόνο συμβιβάζεται αλλά με το παράδειγμα που δόθηκε στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς με τα ξύλινα πατάρια οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα και την εκθέτει στα μάτια των δημοτών και των επισκεπτών. Ένα έργο που ακόμα δεν έχει παραληφθεί δεν μπορεί να παρουσιάζει τέτοια εικόνα. Δεν μπορεί αποφάσεις της Επιτροπής να έρχονται και να φεύγουν όπως και αποφάσεις της Δημοτικής Κοινότητας», επεσήμανε ο κ. Κοτσικώνας.

Επίσης υπογράμμισε ότι ο δήμαρχος «δεν πρέπει να προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στις πλάτες των εργαζομένων» διότι «η ευθύνη είναι της δημοτικής αρχής».

Ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έκανε λόγο και για δικές του ευθύνες σχολιάζοντας τα όσα του προσάπτει η μειοψηφία δήλωσε: «Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της, εκφράζει τις απόψεις της. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι σήμερα αναδείχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η διαδικασία. Υπάρχουν πράγματι παραλείψεις και θα ζητηθούν οι ευθύνες από την διαδικασία των δημοτικών υπαλλήλων».

Όσον αφορά την εξέλιξη του θέματος είπε ότι σε άλλη συνεδρίαση θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει για το τι θα γίνει με την κατασκευή.

Κατασκηνώσεις ώρα μηδέν
Σχετικά με το άλλο μεγάλο θέμα των παιδικών κατασκηνώσεων στην Παλιομηλιά αναδείχθηκε η ανάγκη για άμεση λειτουργία προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες εκατοντάδων οικογενειών της Λιβαδειάς αρκετές εκ των οποίων δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε τα παιδιά τους διακοπές. Ιδιαίτερα απασχόλησε και η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου που είχε ζητήσει να από δήμο να λειτουργήσει τις κατασκηνώσεις αλλά ο δήμος δεν απάντησε στο διάστημα που είχε τεθεί προκειμένου να γίνουν έγκαιρα οι επισκευές. Ο δήμαρχος μίλησε γα τελεσίγραφο ενώ το Ε.Κ. θεώρησε ότι εμπαίζεται με αποτέλεσμα να μην παραβρεθεί εκπρόσωπος στη συνεδρίαση παρά μόνο ο γραμματέας Γιώργος Καρβούνης ως δημότης Λιβαδειάς.

Το θέμα μάλιστα πήρε και πολιτικές διαστάσεις ενώ η κατάσταση πυροδοτήθηκε όταν ακούστηκε η πρόταση από τον δήμαρχο για λειτουργία των κατασκηνώσεων από ιδιώτη με κάλυψη ενός μέρους των εξόδων από τον δήμο.

«Σε αυτή την εποχή ιδιώτης;» αναρωτήθηκε ο Γ. Αποστόλου και πρόσθεσε με έμφαση: «Δε νομίζω να επιτρέψει κανείς να λειτουργήσει ιδιώτης τις κατασκηνώσεις. Εγώ έκανα μια πρόταση και κάλεσα τους φορείς άμεσα να καταθέσουν προτάσεις και οι επικεφαλείς με τον δήμαρχο να συζητήσουν το θέμα ώστε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας να βρεθεί η λύση να γίνει η συντήρηση και να λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις».

Η Γ. Πούλου αφού τόνισε ότι η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί για την λειτουργία των κατασκηνώσεων από τον πρώτο χρόνο είπε: «Είμαστε τώρα στο δεύτερο χρόνο και σε προηγούμενη συνεδρίαση η δημοτική αρχή είπε ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες διότι περίμεναν να ολοκληρωθούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ώστε να έχουν εργαζομένους για την Παλιομηλιά. Μετά από αυτή την εξέλιξη το Ε.Κ. έκανε συγκεκριμένη πρόταση να του παραχωρηθούν και μέσα από χορηγίες και εθελοντική εργασία να τις λειτουργούσε. Ο δήμαρχος το εξέλαβε ως τελεσίγραφο, το Ε.Κ. θωρεί ότι απαξιώθηκε από τον δήμαρχο και δεν κλήθηκε έγκαιρα να καταθέσει αναλυτικά την πρόταση εντός συγκεκριμένης ημερομηνίας δεδομένου ότι δεν υπήρχε χρόνος ώστε το Σωματείο Οικοδόμων εθελοντικά να προλάβει να επισκευάσει τις ζημιές. Όμως ο χρόνος πίεζε και δεν ήταν τελεσίγραφο».

Και κατέληξε: «Μετά από όλα αυτά ο δήμαρχος ανακάλυψε ότι μπορεί να λειτουργήσει την Παλιομηλιά με ιδιώτες. Εμείς είμαστε αντίθετοι με κάτι τέτοιο και μάλιστα να πληρώσει ο δήμος 47.000 όπως ακούστηκε. Θεωρούμε πως ο δήμος σε συνεργασία είτε με τον σύλλογο Ελικωνίων είτε με το Ε.Κ. μπορεί να λειτουργήσει τις κατασκηνώσεις»

Ο Νώντας Κοτσικώνας που χαρακτήρισε κόσμημα το κατασκηνωτικό κέντρο της Παλιομηλιάς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχει χρυσοπληρωθεί και θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να το λειτουργήσει και όχι μόνο επειδή το είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Δεν είναι δυνατόν να έρχεται η δημοτική αρχή δύο χρόνια μετά και μάλιστα έπειτα από πιέσεις δικές μας και να λέει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τις κατασκηνώσεις»

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να δοθεί η λειτουργία σε ιδιώτες οι οποίοι θα βγάλουν κέρδος και μάλιστα να πληρώσει ο δήμος και τα μισά έξοδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάτι δεν πάει καλά με την περίπτωση αυτή».

Τέλος σχετικά με την πρόταση το Ε.Κ. υποστήριξε οτι αυτή έγινε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για καθαρά προεκλογικούς λόγους.

Από την δημοτική αρχή ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι το θέμα θα απασχολήσει σε επόμενη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο με την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης ενώ εξαπέλυσε πυρά προς το Ε.Κ. λέγοντας ότι «κακώς σήμερα δεν παραβρέθηκε για να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση διαχείρισης και λειτουργίας αν και είχε κληθεί έγκαιρα στη συνεδρίαση όπως αποδεικνύεται από έγγραφο που κατέθεσα».

Ακόμα επικαλέστηκε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που υποστήριξε ότι η πρόταση του Ε.Κ. «ήταν ένα τέχνασμα ενόψει των εκλογών»

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν αυτή η υπόθεση έχει να κάνει και με την δική του πολιτική τοποθέτηση επέρριψε… ευθύνες στα ΜΜΕ θυμίζοντας εποχές Δ. Τσιφή.

«Αφήστε μας να λειτουργήσουμε έτσι όπως λειτουργούμε σήμερα μέσα σε μια δύσκολη περίοδο, οι πολίτες κατανοούν που βρισκόμαστε και τι σταυρό κουβαλάμε αυτή τη στιγμή και μη δημιουργείτε εντυπώσεις αλλότριες προς τα συμφέροντα του δήμου μας» είπε ο κ. Παπαγγελής.

Στη συνέχεια δε απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το εάν απάντησε στο Ε.Κ. ή το κάλεσε να του καταθέσει την πρότασή του στο διάστημα που είχε τεθεί ενώ δεν μπήκε στο κόπο να απαντήσει στο αν προτίθεται αν δώσει τη λειτουργία των κατασκηνώσεων σε ιδιώτη επιλέγοντας να γυρίσει την πλάτη και να απομακρυνθεί.     http://www.siriosfm.gr