Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Τους πεσόντες αεροπόρους Δριστίλα Αθ. και Παπαϊωάννου Ι. τίμησαν οι Θηβαίοι



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη του Καλοκτένη , η εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωμάτικών Θήβας, για τους πεσόντες ανθυποσμηναγούς Δριστίλα Αθανάσιο και Παπαϊώαννου Ιωάννη, οι οποίοι το 1959 έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, λίγο έξω από τη Θήβα, μετά την πτώση και συντριβή των αεροσκαφών τους, τύπου F-86E, στα οποία επέβαιναν ως χειριστές, εκτελώντας διατεταγμένη πτήση.

Προηγήθηκε θεία λειτουργία και τέλεση τρισάγιου στη μνήμη των δύο χειριστών και ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας στην πρόσοψη του Ιερού Ναού με τα ονόματα των δύο πεσόντων αεροπόρων, παρουσία στενών συγγενών των πεσόντων αξιωματικών, πολιτικών, πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών. Επιδόθηκαν επίσης στους συγγενείς τους τιμητικές πλακέτες.

Η συγκίνηση όλων ήταν βαθιά καθώς συμπληρώνονταν 55 ολόκληρα χρόνια από τη μοιραία πτήση, που βύθισε στο πένθος την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τις οικογένειες των οικείων των αξιωματικών. Μια πτήση που θα μπορούσε να έχει λάβει και διαστάσεις μεγάλου αεροπορικού ατυχήματος, με ανυπολόγιστα θύματα και ζημιές, εάν τα δύο αεροσκάφη δεν έπεφταν έξω από την πόλη των Θηβών.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου στην ομιλία του, αφού συνεχάρη τον Σύνδεσμο για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, που αποδεικνύει ότι ακόμη και σήμερα, στα δύσκολα για όλους χρόνια, ενυπάρχουν ακόμη φλόγες μνήμης και τιμής σε σημαντικά γεγονότα τοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος, είπε ότι θα προτείνει στην Επιτροπή Ονοματοδοσίας του Δήμου, την ονοματοθεσία οδών με τα ονόματα τους, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης και προκειμένου να διασωθεί ιστορικά το γεγονός, έτσι ώστε να ενθυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.