Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Απάντηση του Αν.Υπουργού Οικονομικών κ.Χρήστου Σταικούρα καθώς και της Διοίκησης σε ερώτηση του βουλευτή Ε. Μπασιάκου για ΕΑΒ


Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 2873/23.9.2014 ερώτησης, που κατατέθηκε από τον Βουλευτή κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, αναφορικά με τις προοπτικές της ΕΑΒ σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα στον τομέα της απασχόλησης, σας αποστέλλουμε συνημμένα τη με αριθμ. πρωτ. 5000-14-10-330/3.10.2014 σχετική επιστολή της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, καθ’ ύλην αρμόδιο για την απασχόληση υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα είναι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στο οποίο κοινοποιείται το παρόν με αντίγραφο της ερώτησης.
Σε απάντηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου θέματος, σημειώνουμε τα ακόλουθα:...

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη αεροναυπηγική και αμυντική βιομηχανία της χώρας. Έχοντας ως κύρια αποστολή της την υποστήριξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων, η ΕΑΒ εγγυάται διαχρονικά την αξιοπιστία και επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Παράλληλα, μέσα από την εφαρμογή μία εξωστρεφούς εμπορικής πολιτικής, η ΕΑΒ έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εξαγωγικό φορέα. Το γεγονός αυτό –σε συνδυασμό με μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών σε εσωτερικό επίπεδο- έχει οδηγήσει την εταιρεία σε μία σταθερή πορεία ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από την παρακολούθηση της δραστηριοποίησης της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα (εμπορικό, οικονομικό) κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διασφαλισμένο προς εκτέλεση έργο της ΕΑΒ για τα επόμενα 5 έτη υπερβαίνει τα 600 εκ. ευρώ.
Προϋπόθεση για την εκτέλεση του έργου αυτού είναι να διασφαλιστούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην ΕΑΒ να διαχειρισθεί αποτελεσματικά μία σημαντική πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη, τη δραματική συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού της. Σημειώνεται ότι η συνολική ανθρωποδύναμη της ΕΑΒ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% (από τα 2.396 άτομα στα τέλη του 2005 σε 1.396 άτομα σήμερα) –κυρίως λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων με τη μορφή μαζικών απρογραμμάτιστων αποχωρήσεων κατά την τριετία 2010-2012.
Για την κάλυψη της ανάγκης ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, η ΕΑΒ έχει αιτηθεί τη διενέργεια προσλήψεων αμιγώς τεχνικού προσωπικού –συνολικά 360 ατόμων (160 για το 2014, 100 για το 2015 και 100 για το 2016), εκ των οποίων:
* 60 προς κάλυψη θέσεων η πλήρωση των οποίων εκκρεμεί – καίτοι τα αποτελέσματα του διενεργηθέντος διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 380/10.8.2009) έχουν οριστικοποιηθεί – εν αναμονή της έκδοσης της απαιτούμενης για την εφαρμογή της απόφασης οριστικοποίησης Κοινής Υπουργικής Απόφασης
* 300 προς κάλυψη θέσεων αμιγώς τεχνικού προσωπικού, για τις οποίες απαιτείται η άμεση εκκίνηση διαδικασίας διενέργειας νέου διαγωνισμού.
Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού ως ανωτέρω αναμένεται να καλύψει –στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού- ελλείψεις ανθρωποδύναμης προγραμμάτων όπως (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρονται):
* Η συντήρηση, δομική τροποποίηση και ηλεκτρονική αναβάθμιση των αεροσκαφών P.3Β του Πολεμικού Ναυτικού
* Η συντήρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών
* Η συντήρηση των αεροσκαφών C-130
* Η συντήρηση των διαφόρων τύπων μαχητικών αεροσκαφών
* Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16
* Τα προγράμματα συμπαραγωγής των αεροσκαφών F-16 και C-130J για τη Lockheed Martin.
Η υλοποίηση του αιτήματος διενέργειας προσλήψεων είναι σαφές ότι θα συντελέσει στη διατήρηση (μεσοπρόθεσμα) και διεύρυνση (μακροπρόθεσμα) της κρίσιμης τεχνογνωσίας (core business) της εταιρείας.
Εν αναμονή υλοποίησης του αιτήματος και προκειμένου η ΕΑΒ να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις έχει υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε εναλλακτικές επιλογές βραχυπρόθεσμου οφέλους για την ενίσχυση της ανθρωποδύναμης της. Πέραν της εσωτερικής μετακίνησης του προσωπικού, οι επιλογές αυτές είναι:
* η ανάθεση τμήματος έργου -το οποίο δεν απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία ή εξειδίκευση- σε εργολαβικές εταιρείες και
* η απασχόληση συνταξιούχων της ΕΑΒ σε εξαιρετικά περιορισμένη κλίμακα, για εκπαίδευση και μεταφορά τεχνογνωσίας στο υφιστάμενο προσωπικό.

Για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.
Δήμητρα Α. Βρούχα
(Αν). Γενική Διευθύντρια
Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης