Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Μισό εκατομμύριο νοικοκυριά στην ουρά για το επίδομα θέρμανσης

Ανάρπαστο έχει γίνει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Πολλοί είναι όμως και αυτοί που το ζητούν αλλά δεν το δικαιούνται. Τουλάχιστον αυτό έχουν δείξει τα στοιχεία από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στα στοιχεία των πληρωμών του περυσινού επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΓΓΔΕ πέρυσι εισέπραξαν προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης (η προκαταβολή ανέρχεται στο 25% του επιδόματος που δικαιούνται) συνολικά περίπου 460.000 νοικοκυριά. Η προκαταβολή που εισέπραξαν κυμάνθηκε στην πλειονότητα των νοικοκυριών από 40 έως 80 ευρώ. Από τα νοικοκυριά που εισέπραξαν προκαταβολή, με βάση τις διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, περίπου 90.000 θα πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο ή μέρος του ποσού. Ο λόγος; Είτε δεν αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης είτε αγόρασαν μικρότερη ποσότητα από αυτήν για την οποία είχαν αιτηθεί. Το συνολικό ποσό που τους έχει καταβληθεί υπολογίζεται σε περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να επιστραφεί....

Η επιστροφή του ποσού, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να γίνει με βεβαίωσή του στους φορολογούμενους που το εισέπραξαν. Η σχετική βεβαίωση αναμένεται να εμφανιστεί στο taxisnet έως το τέλος του χρόνου. Για τη διαδικασία της βεβαίωσης των συγκεκριμένων ποσών αναμένεται σύντομα να εκδοθεί σχετική απόφαση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Μισό εκατομμύριο αιτήσεις
Φέτος οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έχουν επισκεφθεί τη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr) ξεπερνούν τις 500.000. Όσοι υπέβαλαν αίτηση ξεπερνούν τις 430.000 ενώ για 400.000 από αυτούς έχει εγκριθεί η καταβολή του επιδόματος. Το επίδοα θέρμανσης ανέρχεται σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στην ποσότητα που επιδοτείται ανάλογα με την περιοχή. Ας δούμε αναλυτικά ποιοι δικαιούνται επιδόμα θέρμανσης και πόσο.

Δικαιούχοι του επιδόματος

- Άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ( 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).

-Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

-Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

Στα 120 τετραγωνικά μέτρα ανέρχεται η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος φορολογούμενος. Η επιδότηση είναι 5 λίτρα ανά τετραγωνικό στην τέταρτη ζώνη, 8 λίτρα ανά τμ στην τρίτη ζώνη, 15 λίτρα στην δεύτερη ζώνη και 25 λίτρα στην πρώτη ζώνη.

Η μέγιστη επιδοτούμενη ποσότητα πετρελαίου διαμορφώνεται ως εξής:
- Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α΄ ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας).

- Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β΄ ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου).

- Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ΄ Ζώνη (Νομοί Αττικής −εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού-, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας).

- Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ΄ Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).

Πηγή: www.capital.gr