Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Απάντηση Δ.Σ της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ




Με δύο ανακοινώσεις καρμπόν το Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Κίνημα Θήβας και η ΠΟΕ-ΟΤΑ στρέφονται κατά του Φο.Δ.Σ.Α της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Βοιωτίας (Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ) καταγγέλλοντάς τον διότι, ένα ανεξάρτητο όργανο, ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Στερεάς Ελλάδας μέσω της Εκτελεστικής του Επιτροπής (7 μέλη) και του Διοικητικού του Συμβουλίου (55 μέλη), στον οποίο συμμετέχουν 25 Δήμοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αποφάσισε να οργανωθεί και να δρομολογήσει λύσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, περιοχή ευθύνης του.

Καταγγέλλεται δηλαδή ένα όργανο (η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ) για τις αποφάσεις ενός άλλου οργάνου (του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας) !!!.....

Καταγγέλλεται επίσης η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ για την δήθεν συνεργασία της με εργολάβους, που είχε ως στόχο την προώθηση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Θήβα, όταν είναι γνωστό και δημοσιοποιημένο ότι, η ίδια η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ με ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου και άλλες πρωτοβουλίες όχι μόνο συνέβαλε στην αποτροπή αυτής της προοπτικής, αλλά έχει ήδη δρομολογήσει την υλοποίηση μιας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με την τεχνολογία της αναερόβιας χώνευσης και κομποστοποίησης.

Καταγγέλλεται η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ ότι «λεηλατεί» τα χρήματα των πολιτών, όταν λειτουργεί τον ΧΥΤΑ Θήβας με κόστος 37,35 ευρώ/τόνο συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α (με αντίστοιχο 45 ευρώ/τόνο για την Αττική), λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας των εργαζομένων, δημιουργώντας αποθεματικό αποκατάστασης & μεταφροντίδας του ΧΥΤΑ, επιβαρυνόμενη με κόστος για την πλέον αυξημένη περιβαλλοντική προστασία, της πιο ευαίσθητης περιοχής, αυτής της ανατολικής Βοιωτίας και την προστασία της λίμνης Υλίκης, η οποία αποτελεί εφεδρικό ταμιευτήρα υδροδότησης της Αττικής.

Σημειώνεται ότι το κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ Θήβας είναι από τα χαμηλότερα, σε σχέση με τις προϋποθέσεις που θέτει τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Ελληνική νομοθεσία για την ορθή λειτουργία των έργων αυτής της κατηγορίας, όπως αυτή εξειδικεύεται μέσα από τον Οδηγό Εσωτερικού Ελέγχου & Ασφάλειας ΧΥΤΑ, τον οποίο έχει εκπονήσει το ΥΠΕΚΑ.

Η υποδειγματική καθημερινή λειτουργία του ΧΥΤΑ Θήβας είναι αδιαμφισβήτητη και επιβεβαιώνεται από όλους όσους επισκέπτονται καθημερινά το έργο (πολίτες, σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιοι φορείς κτλ) ενώ για τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Φο.Δ.Σ.Α, απονεμήθηκε πρόσφατα Πανελλήνιο βραβείο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Υπουργεία, για την περιβαλλοντική του συνδρομή.

Καταγγέλλεται η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ για ιδιωτικοποίηση, όταν λειτουργεί ο ίδιος ο Φο.Δ.Σ.Α το έργο του ΧΥΤΑ, και δεν το έχει εκχωρήσει σε εργολάβο, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στην πλειοψηφία των άλλων φορέων στην χώρα μας, διεκδικώντας επίμονα την στελέχωση του φορέα με μόνιμο προσωπικό.

Καταγγέλλεται η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ ότι προωθεί τα ΣΔΙΤ, όταν είναι από τους ελάχιστους Φο.Δ.Σ.Α στην Ελλάδα, που έχουν ενταγμένο έργο με δημόσια χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ), εφαρμόζοντας τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και compost, με αποτέλεσμα να προκύψουν σημαντικά οφέλη για τους πολίτες.

Καταγγέλλεται τέλος η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ για την συνδρομή και υποστήριξη της, στους υπόλοιπους Φο.Δ.Σ.Α της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δημιουργώντας συνέργειες για εξοικονόμηση πόρων και μεταφέροντας τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί τόσο από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ όσο και από την επαφή με τους υπόλοιπους φορείς της Ελλάδας μέσω του Δικτύου των Φο.Δ.Σ.Α.

Είναι έξω από την λογική μερικών, ότι εκτός των προσωπικών πολιτικών και του μικροσυμφέροντος μπορεί να υπάρχει και η οπτική της ουσιαστικής συμβολής στην επίλυση προβλημάτων, μέσα από Περιφερειακή συνείδηση.

Χρησιμοποιούν πλέον απροκάλυπτα και τα τελευταία όπλα τους, ψεύδη & συκοφαντίες, προκειμένου να ακυρώσουν το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Θήβας, από τα ελάχιστα, όπως προαναφέρθηκε, στην χώρα μας με δημόσια χρηματοδότηση και όχι μέσω ΣΔΙΤ.

Είναι πλέον φανερό ο καθένας τι συμφέροντα εξυπηρετεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση τα παρακάτω :

- Στηρίζει με κάθε του ενέργεια την δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων.

- Υποστηρίζει την θέση των εργαζομένων για τον δημόσιο χαρακτήρα στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

- Είναι υπέρ των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες καλείται να υπηρετήσει.

- Διεκδικεί τη στελέχωση του Φο.Δ.Σ.Α με μόνιμο προσωπικό.

- Προτεραιότητά του είναι η προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον καθώς και η εφαρμογή των στόχων και προϋποθέσεων που θέτει η νομοθεσία για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν όλοι ότι τόσο το σύνολο των Δημοτικών Αρχών, που συμμετέχουν στον Φο.Δ.Σ.Α, όσο και οι Τοπικές Κοινωνίες δεν θα επιτρέψουν κανένα πισωγύρισμα.

Το έργο της Θήβας θα γίνει με δημόσια χρηματοδότηση όσο και εάν κάποιοι προσπαθούν να το ακυρώσουν με κάθε μέσο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Θήβα: 17/11/2014