Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ενεργά συμμετέχει και φέτος στο Πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ» ο Δήμος Θηβαίων


Για δεύτερη φορά φέτος ο Δήμος Θηβαίων, μαζί με 13 ακόμη Δήμους σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει ενεργά στο Πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ» που υλοποιούν η ΔΗ.Κ.Ε.Θ, με τοπική υπεύθυνο και υπάλληλο της ΔΗΚΕΘ κ. Αναστασία Κατσιφή, την τοπική ομάδα αποτελούμενη από τον παιδίατρο κ. Λώλο, και την διαιτολόγο-διατροφολόγο κ. Πάλλιου.
Τον Εθνικό συντονισμό του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ» στην Ελλάδα έχει αναλάβει η εταιρία NOSTUS communications & events.
Την Τετάρτη 09/02 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου και τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΘ κ. Ηλία Πέτραινα όπου έγινε σχετική ενημέρωση από εκπροσώπους του Εθνικού Συντονισμού του προγράμματος κ.κ Έλενα Στάμου και Τίνα Βούλγαρη και καθορίστηκαν οι τρόποι συνεργασίας και στήριξης του προγράμματος από τον Δήμο Θηβαίων.
Σημειώνουμε ότι το επόμενο διάστημα έως και τον Ιούνιο του 2011 θα πραγματοποιηθούν ενέργειες και εκδηλώσεις για την θεματική ενότητα «Απλός, υγιεινός και οικονομικός τρόπος διατροφής».
Ο στόχος του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode είναι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος: η εκπαίδευση του πληθυσμού πιλοτικών πόλεων στον υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής για τη μείωση των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Σκοπός είναι να βοηθηθούν τα παιδιά και ολόκληρη η οικογένεια να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους κατά τρόπο ριζικό και διαρκή. Μέσα στην οικογένεια παίρνονται οι περισσότερες αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή (αγορά τροφίμων, συχνότητα και ποιότητα των γευμάτων κ.λ.π.) και την άσκηση (μέθοδοι μετακίνησης) ενώ στο δήμο αναπτύσσεται η πλειοψηφία των καθημερινών δράσεων και η οικογένεια έρχεται σε επαφή με πολλαπλές κοινωνικές οντότητες όπως η εκπαίδευση (σχολεία κ.λ.π.), εργασία, υγεία, μεταφορά, φυσική δραστηριότητα (αθλητικοί όμιλοι). Κρίνεται απαραίτητη λοιπόν η δράση σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς παράγοντες που σχετίζονται με τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
ΦιλοσοφίαΗ ιδιαίτερη προσέγγιση του Προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ έγκειται στο ότι επικεντρώνεται στο κοινωνικό σύνολο και το προτρέπει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του με ήπιο τρόπο. Τόσο σε συλλογικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, οι πολίτες καλούνται να συνειδητοποιήσουν το θέμα της παχυσαρκίας σταδιακά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο να μη στιγματίζονται τα υπέρβαρα άτομα. Η μαθητεία της διατροφικής ισορροπίας και της φυσικής δραστηριότητας γίνεται με τρόπο θετικό και συγκεκριμένο, «βήμα προς βήμα». Σύμφωνα με την παιδαγωγική φιλοσοφία του προγράμματος, το φαγητό εμφανίζεται ως πηγή ευχαρίστησης και δε στιγματίζεται η οποιαδήποτε τροφή.
Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα που βασίζεται στο πλαίσιο μιας κανονικής καθημερινής ζωής ενώ λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον και τυχόν περιορισμούς που αυτό επιβάλλει, όπως το διαθέσιμο χρόνο, την αγοραστική δύναμη, το χρόνο στο σπίτι και τα διαθέσιμα προϊόντα. Τα μηνύματα του προγράμματος βασίζονται σε επιστημονικές συστάσεις (από κρατικές πλατφόρμες και οδηγίες, επιστημονικούς και ιατρικούς συλλόγους). Τα μηνύματα αυτά μάλιστα εμπλουτίζονται συνεχώς μέσα από την εμπειρία που αναπτύσσεται στο πεδίο δράσης και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.Υποστηρικτές
Το πρόγραμμα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode, έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη σημαντικών κρατικών και επιστημονικών φορέων και τελεί υπό τις παρακάτω αιγίδες:
Κρατικοί Φορείς
Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α
Επιστημονικοί Φορείς
Ελληνικό Κολλέγιο ΠαιδιάτρωνΕλληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας,
Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής, Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος , Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου Για Αγγειακά Νοσήματα .