Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Με λαμπρότητα η εορτή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη






















Μεγάλη η χάρη του Οσίου Λουκά του Στεριώτη, ιδρυτού και προστάτη ενός από τα σημαντικότερα Βυζαντινά μοναστήρια της χώρα μας και το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημεία του τόπου μας, η χάρις του οποίου εορτάζεται κάθε χρόνο με λαμπρότητα στις 7 Φεβρουαρίου. Πανηγυρική, λοιπόν, και φέτος η εορτή του Οσίου στο ομώνυμο αντρικό μοναστήρι παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου, του ηγουμένου π. Χρύσανθου, της αδελφότητας της Μονής και πολλών ακόμη ιερέων της ευρύτερης περιοχής.
Την μεγάλη εορτή του Οσίου Λουκά, τίμησαν με την παρουσία τους Εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, παραγωγικών φορέων, της ηγεσίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας. Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων καθώς και Υπηρεσιών του Νομού μας και ασφαλώς πλήθος πιστών απ όλη τη Στερεά Ελλάδα. Θυμίζουμe πως ο Όσιος Λουκάς στο Στείρι της Βοιωτίας είναι Βυζαντινό μοναστήρι, στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα, ανάμεσα στη Βοιωτία και τη Φωκίδα. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 152 χλμ. Ιδρυτής του είναι ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 946 μ.Χ. και άρχισε την ανοικοδόμηση της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, δίπλα στο κελί του, την οποία όμως δεν τελείωσε εξαιτίας του θανάτου του (953 μ.Χ.). Συνεχίστηκε η ανοικοδόμηση της εκκλησίας από τους συνασκητές του και τους μαθητές του με την ενίσχυση πολλών πιστών. Αργότερα, το 1011 μ.Χ., χτίστηκε και ο δεύτερος μεγάλος ναός, το καθολικό, από τον ηγούμενο Φιλόθεο και τους μοναχούς Γαβριήλ, Γρηγόριο, Πέτρο κ.ά., που αφιερώθηκε στον Όσιο Λουκά και όπου τοποθετήθηκε η λειψανοθήκη του. Στο μοναστήρι βρίσκονται εικόνες σπουδαίων ζωγράφων, όπως του Χαλκιόπουλου, του Μιχαήλ Δαμασκηνού κ.ά., και στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται πολύτιμα αντικείμενα, όπως τα άμφια, η μίτρα και η ποιμαντορική ράβδος του επισκόπου Σαλώνων Ησαία κ.ά.
Κάτω από το ναό του Οσίου Λουκά βρίσκεται η κρύπτη, που είναι αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα και είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Εκεί βρίσκεται και ο τάφος του Οσίου Λουκά, καθώς και άλλοι δυο τάφοι, που θεωρούνται τάφοι αυτοκρατόρων, αλλά μάλλον ανήκουν σε ηγούμενους της μονής.