Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΩΝ

Π Ρ Ο Σ:
Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης
κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Όπως πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προωθείτε άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τον Ο.Α.Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί), που πράγματι αποτελούν μια ανάσα για πολλούς ασφαλισμένους.
Τα μέτρα, όμως, αυτά θα αφορούν τους ασφαλισμένους που καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές, συν ένα επιπλέον ποσοστό 15%-20% επί της τρέχουσας εισφοράς για την αποπληρωμή παλαιών εισφορών.
Επί της ρύθμισης αυτής, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1ον) Είναι γνωστό ότι οι Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες περνούν μια δύσκολη περίοδο, λόγω του παγώματος της αγοράς, της δραματικής μείωσης του τζίρου και της έλλειψης ρευστότητας. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε αδυναμία να ανταποκριθούν ακόμη και στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους, όπως είναι οι τρέχουσες εισφορές, τις οποίες με μεγάλη δυσκολία καταβάλλουν.
Με την προσθήκη, όμως, του επιπλέον ποσού επί της τρέχουσας εισφοράς, για την αποπληρωμή των παλαιών, φρονούμε ότι θα υπάρξει ουσιαστικό κώλυμα και για την καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
Άλλωστε, μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει πολλές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τμηματική καταβολή των καθυστερούμενων εισφορών, που δεν απέδωσαν.
Κατά συνέπεια, το μέτρο αυτό θα πρέπει να επανεξετασθεί, γιατί πολύ φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει ανασταλτικά στη είσπραξη εσόδων του ταμείου.
2ον) Η αδυναμία των ασφαλισμένων στην κανονική καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτές έχουν διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα και δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική δυνατότητα των ασφαλισμένων.
Στις εκάστοτε αυξήσεις που έχουν γίνει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου υπήρχε διαβεβαίωση ότι οι υψηλότερες εισφορές διασφαλίζουν και υψηλότερες συντάξεις. Με βάση αυτό το δεδομένο, υπήρξαν και οι μετατάξεις από υποχρεωτικές κλάσεις σε προαιρετικές, ερήμην των ασφαλισμένων, που οδήγησαν σε μεγαλύτερες αυξήσεις των εισφορών.
Σήμερα, όμως, που έχουν τροποποιηθεί οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τις συντάξεις, που προβλέπονται μειωμένες, θα πρέπει να μειωθούν και οι εισφορές γενικά χωρίς προϋποθέσεις, όπως αυτές αναφέρονται στα δημοσιεύματα.
Πιστεύουμε έτσι ότι θα αυξηθούν και οι συνεπείς ασφαλισμένοι προς το ταμείο, που είναι και το ζητούμενο.
3ον) Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καθιερωθεί επασφάλιστρο επί του τζίρου των επιχειρήσεων για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ταμείου, γιατί το μέτρο αυτό θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους και θα ενεργήσει αρνητικά στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
4ον) Για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ταμείου θα πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή του Κράτους. Έχει ζητηθεί κατά το παρελθόν η χρηματοδότηση του ταμείου να γίνεται επί τη βάσει εκείνη που ακολουθείται για το ΙΚΑ. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.
Όσο τα οικονομικά του ταμείου θα στηρίζονται κατά κύριο λόγο στις ασφαλιστικές εισφορές, τόσο τα ελλείμματα θα μεγαλώνουν αφού χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν και νέοι ασφαλισμένοι δεν υπάρχουν για το ταμείο.
Τελειώνοντας, κε Υπουργέ, θέλουμε να πιστεύουμε, εκ του γεγονότος μάλιστα ότι έχετε βαθιά γνώση των ασφαλιστικών θεμάτων, ότι θα δώστε λύση στο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα του Ο.Α.Ε.Ε., χωρίς νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αφού όπως προείπαμε οι ασφαλιστικές εισφορές συνεχώς θα μειώνονται όσο θα συνεχίζεται η δραματική κατάσταση της οικονομίας που οδηγεί τις επιχειρήσεις στο κλείσιμο και γενικά στον αφανισμό.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- ΑΝΑΠΛΗΡ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, κ. ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΥΝΙΔΗ
- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, κα. ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ
- ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΒΟΥΛΗΣ
- ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Α’ – Β’ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ
-ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ
- ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ Ε.Β.Ε.
- Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ Ε.Β.Ε.
- ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ
- ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ
- Ε.Σ.Θ. – Σ.Ε.Β.Ε. – Σ.Β.Β.Ε.