Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Πρό των ευθυνών τους θέτουν τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ανοικτή επιστολή τους οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ


Προς τους συντρόφους Βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ν. Βοιωτίας Βασίλη Τόγια, Βασιλική Τσόνογλου, Αριάδνη Αγάτσα
Λιβαδειά, 14.02.2011
Σύντροφοι,
Είναι γνωστό πως μια σειρά μέτρων που λήφθηκαν από τη Κυβέρνηση το 2010 και βρίσκονται σε εξέλιξη (μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αύξηση ΦΠΑ, αύξηση τιμών καυσίμων, αύξηση τιμών προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις και στο κοινωνικό κράτος) έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Η πολιτική αυτή - αν και βρίσκεται εκτός ιδεολογικού πλαισίου ΠΑΣΟΚ – παρουσιάζεται από τη Κυβέρνηση ως ανελαστική συνέπεια των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας που προκύπτουν από τις δανειακές συμβάσεις των Μνημονίων. Για τα θέματα αυτά, πολλά έχουν ειπωθεί, πολλές συζητήσεις έχουν γίνει εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, πολύ μελάνι έχει χυθεί και ο καθένας μας έχει πάρει δημόσια την δική του θέση.

Ο «ιός» του νεοφιλελευθερισμού, όμως, φαίνεται ότι αναπτύσσεται και βρίσκει γόνιμο έδαφος (γιατί άραγε;) και σε άλλες επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής εκτός μνημονιακών υποχρεώσεων.

Από τις αρχές του 2011 μια νέα πολύπλευρη επιδρομή στο ήδη πιεσμένο εισόδημα των εργαζομένων βρίσκεται σε εξέλιξη. Ενδεικτική περίπτωση η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής των διοδίων στο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων (για οδικό δίκτυο που δεν έχει κατασκευαστεί, χωρίς ασφαλείς εναλλακτικές οδικές επιλογές, χωρίς αναλογικότητα) και η πρωτοφανής και εξωπραγματική αύξηση κατά 40% (!!) στις τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ στην Αθήνα.
Δεν θα αναφερθούμε ούτε στις ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης των διοδίων από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ούτε στα υπερκέρδη των εταιρειών. Όλα αυτά είναι σε όλους ήδη γνωστά.
Σαν να μην έφθανε, όμως, αυτό, η Κυβέρνηση σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για τους εργαζόμενους αντί να επιδιώκει την κοινωνική συναίνεση – τουλάχιστον στα θέματα που μπορεί να την έχει – προκαλεί. Κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία ποινικοποιεί την κοινωνική δράση ως δημοκρατικό δικαίωμα. Καμώνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται την κοινωνική αγανάκτηση και τολμά να ψελλίζει «περί ανομίας». Ας αναζητήσει την ανομία σε άλλες κατευθύνσεις, εκεί όπου πραγματικά υπάρχει.
Σύντροφοι, «Μέτρον Άριστον». Η Κυβέρνηση δείχνει να χάνει το μέτρο και τον προσανατολισμό της. Το ποτήρι της κοινωνικής αγανάκτησης ξεχειλίζει. Αύριο, η πολιτική κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ θα είναι μη αναστρέψιμη. Ο καθένας μας ας αναλάβει, τώρα, τις ευθύνες που του αναλογούν. Έχετε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να κρούσετε τον κώδωνα του κινδύνου στη Κυβέρνηση.
Τη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 στη Βουλή θα κληθείτε να εγκρίνετε ή να απορρίψετε, την τροπολογία της «ντροπής». Το ερώτημα είναι απλό:
Η κοινωνική δράση, είναι Δικαίωμα στη Δημοκρατία;
Η επιλογή είναι δική σας:
Με τους Εργαζόμενους, τους Συνταξιούχους, τους Άνεργους
ή με τις Εταιρείες και τις Τράπεζες;
Με το ΠΑΣΟΚ των κοινωνικών αγώνων ή
με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές;
Συντροφικά,
1. Σταθάς Ιωάννης, Πρόεδρος Εργ. Κέντρου Λιβαδειάς
2. Δημητρίου Δημήτριος, Πρόεδρος Εργ. Κέντρου Θήβας
3. Δαμιανίδης Χρήστος, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ν. Βοιωτίας
4. Μάρκου Άγγελος, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ Λιβαδειάς
5. Καρβούνης Γεώργιος, Πρόεδρος Σωματείου Οικοδόμων Λιβαδειάς
6. Κορδάτος Φώτιος, Πρόεδρος Σωματείου «Αλληλεγγύη» Εργ. Επιχ. Αλουμίνιο της Ελλάδος
7. Μπαμπαράκος Ιωάννης, Αντιπρόεδρος Εργ. Κέντρου Λιβαδειάς
8. Κόκκινος Σπύρος, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ Λιβαδειάς
9. Μητρατζούλη Σωτηρία, Γεν. Γραμμ. Συλλόγου Εργαζομένων Επιμελητηρίων Κεντρικής Ελλάδας
10. Κεχαγιάς Στυλιανός, Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Στερεάς Ελλάδας
11. Γαμβρίλης Ιωάννης, Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ν. Βοιωτίας
12. Τσιάμαλος Βασίλειος, Γραμμ. ΠΑΣΚ Καθηγητών Ν. Βοιωτίας
13. Θειακούλης Παναγιώτης, ΔΣ ΕΛΜΕ Ν. Βοιωτίας
14. Σωτήρχος Λεωνίδας, ΔΣ ΕΛΜΕ Ν. Βοιωτίας
15. Βαζούρας Σπύρος, Αιρετός ΠΥΣΔΕ Ν. Βοιωτίας