Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αναλύσεις δειγμάτων σε κηπευτικά της περιοχής Βοιωτίας για εντοπισμό βαρέων μετάλλων


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2011

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού έλεγχου (Π.Κ.Π.Φ&Π.Ε) Μαγνησίας (Βόλος) ως Εθνικό Εργαστήριο για προσδιορισμό βαρέων μετάλλων, το τελευταίο διάστημα προέβη σε αναλύσεις δειγμάτων σε κηπευτικά της περιοχής Βοιωτίας . Με βάση τις αναλύσεις αυτές σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
1. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε από το Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε. Πειραιά, στην περιοχή ευθύνης του και συγκεκριμένα στις περιοχές Οινόφυτα, Σχηματάρι, Άγιος Θωμάς και σε περιοχές του Δήμου Θήβας .
Τα δείγματα απεστάλησαν για ανάλυση στο Π.Κ.Π.Φ&Π.Ε Μαγνησίας
2. Οι αναλύσεις των δειγμάτων έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες
3. Ο συνολικός αριθμός των αναλυθέντων δειγμάτων ήταν τριάντα πέντε (35) και αφορούσαν : μαρούλια, καρότα, λάχανο, πράσα, σπανάκι, μαϊντανό, πατάτες, ρέβες, κρεμμύδια ξερά και χλωρά και σέλερι.
4. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι σε mg/Kgr νωπού προϊόντος και δεν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα προϊόντα της γης που παράγονται στην ελεγχόμενη περιοχή , καθ όσον :
* Σε ότι αφορά το κάδμιο οι ευρεθείσες συγκεντρώσεις είναι μικρότερες των ορίων που προβλέπονται από τον Καν.1881/2006
* Σε ότι αφορά τον υδράργυρο, επειδή δεν έχουν ορισθεί ανώτατα όρια, από τον Καν.1881/2006 οι ευρεθείσες συγκεντρώσεις στα δείγματα συγκρινόμενες με τα όρια των κοινοτικών υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων (MRL ‘s ), είναι μικρότερες.
* Σε ότι αφορά το Μόλυβδο , λαμβάνοντας υπ όψιν το ότι η αβεβαιότητα της μεθόδου προσδιορισμού του είναι +(-)37% , δεν υπάρχει πρόβλημα διότι σε κανένα δείγμα το αρνητικό 37% της ευρεθείσας τιμής από την ανάλυση δεν ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια του Καν. ΕΚ 1881/2006 * Τα ευρήματα των δειγμάτων για τα λοιπά βαρέα μέταλλα (νικέλιο, χρώμιο, χαλκός, ψευδάργυρος) δεν μπορούν να αξιολογηθούν γιατί από τον καν. 1881/2006 δεν έχουν ορισθεί ανώτατα όρια .