Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

O Σύλλογος Εκπ/κων Π.Ε Θήβας " Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ" για τις συγχωνεύσεις

  «Όχι στις Συγχωνεύσεις- Καταργήσεις Σχολικών Μονάδων& Γραφείων Π.Ε»- «Μετατροπή του Γραφείου Π.Ε Βοιωτίας σε Δ/νση» Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Θήβας « Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ» στην τελευταία του συνεδρίαση και με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα για εφαρμογή του «Καλλικράτη» στη διοίκηση και στην εκπαίδευση εκφράζει ομόφωνα τη διαφωνία του...
Αναλυτικά

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε ΘΗΒΑΣ «Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ»
Δίρκης 38, Θήβα Τ.Κ: 32200
Τηλ. & Fax: 22620 26172
ΘΕΜΑ: 1. «Όχι στις Συγχωνεύσεις- Καταργήσεις Σχολικών Μονάδων& Γραφείων Π.Ε»
2. «Μετατροπή του Γραφείου Π.Ε Βοιωτίας σε Δ/νση»

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Θήβας « Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ» στην τελευταία του συνεδρίαση και με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα για εφαρμογή του «Καλλικράτη» στη διοίκηση και στην εκπαίδευση εκφράζει ομόφωνα τη διαφωνία του σε αυτές τις επιχειρούμενες προτάσεις για αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας και διαφωνεί με την πολιτική, που επιχειρεί να αποφασίσει για τις τοπικές κοινωνίες και την εκπαίδευση χωρίς να ερωτηθούν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εκπαιδευτικών καθώς και με την ασάφεια, λόγω της απουσίας συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, μετά τις αλλαγές στο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίνει τη δυνατότητα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, να αποφασίσουν χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια.
Για τις συγχωνεύσεις -καταργήσεις σχολικών μονάδων
Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να αγνοεί κάποια κριτήρια που έχει θέσει η εκπαιδευτική κοινότητα όπως: 1)Τη μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Δεν μπορεί να μιλάμε για παιδαγωγικά κριτήρια και αντί να μειώνεται ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα να αυξάνεται. 2)Τη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή - υποχρηματοδότηση Σχολικών Επιτροπών. Ούτε συζήτηση γίνεται για νέες σχολικές μονάδες και εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών καθώς και την κάλυψη των απαραίτητων λειτουργικών αναγκών. 3) Το κόστος για το μαθητή. Την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών. Η συγχώνευση σχολείων θα έχει σα συνέπεια όχι μόνο το χάσιμο χρόνου αλλά και τη μεγάλη ταλαιπωρία των μικρών μαθητών οι οποίοι θα αναγκάζονται πολλές φορές να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο σχολειό και στη συνέχεια στο σπίτι τους.4) Το ελάχιστο όφελος από την εξοικονόμηση πόρων που επιβάλλει την πολιτική των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Είναι γνωστό το όργιο σπατάλης και η διασπάθιση δημόσιου χρήματος στον τομέα της σχολικής μεταφοράς, κάτι για το οποίο, φυσικά δε φταίνε οι εκπαιδευτικοί.
Για την κατάργηση του Γραφείου Π.Ε Βοιωτίας που εδρεύει στη Θήβα.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοεί ότι το συγκεκριμένο Γραφείο που εδρεύει στη Θήβα έχει υπό την εποπτεία του 100 Σχολικές μονάδες (50 Νηπιαγωγεία και 50 Δημοτικά) με 5.200 μαθητές, 600 μόνιμους και 200 αναπληρωτές δασκάλους. Εξυπηρετεί περισσότερες σχολικές μονάδες και περισσότερους εκπαιδευτικούς από την αντίστοιχη Δ/νση που εδρεύει στην Λιβαδειά και προσφέρει, επί σειρά ετών, άμεσα ποιοτικές υπηρεσίες στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους πολίτες της περιοχής Θηβών. Κι ακόμη ότι βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας μας που αποτελείται από τους Καλλικρατικούς Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας , Αλιάρτου με συνολικό πληθυσμό 72.497 κατοίκους ενώ είναι χώρος υποδοχής του μεγαλύτερου αριθμού αλλοδαπών με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δομή του μαθητικού δυναμικού των σχολικών μονάδων της περιοχής του.
Το Δ.Σ του Συλλόγου ζητά από το Υπουργείο:
Να μην προχωρήσει σε συγχωνεύσεις -καταργήσεις σχολικών μονάδων οι οποίες θα επιβαρύνουν την εργασιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών και θα δημιουργήσουν προβλήματα στους μαθητές και στις οικογένειές τους.Να μην καταργηθεί το Γραφείο Π.Ε Βοιωτίας αλλά να αναβαθμιστεί και να μετατραπεί σε Δ/νση, όπως προβλέπει το Π.Δ 148 στο άρθρο 42 για όλες οι υπηρεσίες των Θηβών, γιατί τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την κατάργησή του θα είναι αξεπέραστα και οδυνηρά τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος, το Δ.Σ του Συλλόγου καλεί τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, τους βουλευτές του νομού μας, τους αιρετούς μας, τους εκπροσώπους εκπ/κών φορέων, γονέων και λοιπών φορέων να κινηθούμε όλοι μαζί προς την κατεύθυνση της μετατροπής του Γραφείου Π.Ε Βοιωτίας σε Διεύθυνση καθώς και στην ενδυνάμωση των μέτρων εκείνων που θα ικανοποιούν τις ανάγκες όλων των μαθητών μας.
Στον αγώνα αυτόν σας θέλουμε όλους συμμάχους για το καλό των παιδιών μας, για το μέλλον της εκπαίδευσης.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                            Η Γραμματέας
Στρατή Ευγενία                       Ασβεστά Γεωργία