Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Δ. Θηβαίων: Κίνδυνος για τη συνέχεια έξι κοινωνικών προγραμμάτων του


Ορατός είναι ο κίνδυνος παύσης έξι κοινωνικών προγραμμάτων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία ή πρόκειται να λειτουργήσουν, και αφορούν σε κοινωνικές υπηρεσίες και στην καταπολέμηση της ανεργίας, από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θηβαίων. Ο λόγος; Η παύση της συγχρηματοδότησης τέτοιων προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, «δεδομένου ότι θεωρείται "οικονομικά ανεπτυγμένη περιφέρεια", άρα δεν είναι δυνατή η χρηματοδότησή της για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας».
«Προκειμένου λοιπόν να συνεχιστεί η υλοποίηση των παραπάνω δράσεων καθώς και να υλοποιηθούν νέες που έχουν προγραμματιστεί, απαιτείται η άμεση χρηματοδότηση τους από Εθνικούς Πόρους καθώς και η άμεση διεκδίκηση από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης για επιλεξιμότητα από το ΕΚΤ με αναδρομική ισχύ», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο δήμος.
Τα έξι κοινωνικά προγράμματα του Δ. Θηβαίων

Το Πρόγραμμα με τίτλο : «Λειτουργία Ιατροκοινωνικού Κέντρου Φροντίδας για τσιγγάνους στη Θήβα Ν. Βοιωτίας» που υλοποιείται από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θηβαίων (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.) από το έτος 2008, παρέχοντας υπηρεσίες σε 500 και πλέον Έλληνες τσιγγάνους, που διαμένουν στην πόλη, αλλά και σε μεγάλο αριθμό που διαμένουν στην περιοχή της Αλιάρτου και της Λιβαδειάς.
Το Πρόγραμμα με τίτλο : «Βοήθεια στο σπίτι» που υλοποιείται από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Θηβαίων (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.) από το έτος 2000, και παρέχει τις υπηρεσίες οι οποίες εξασφαλίζουν τη βοήθεια, την περίθαλψη κατ΄ οίκον και εν γένει την υποστήριξη ηλικιωμένων, και ΑμεΑ, των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον εργάζεται ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί, για οποιονδήποτε λόγο, στη φροντίδα τους. Είναι προφανές ότι η κατάργηση του προγράμματος επιφέρει συνέπειες τόσο σε ότι αφορά την παροχή των υπηρεσιών όσο στην κατάργηση θέσεων εργασίας. Μόνο στο Δήμο Θηβαίων από την παύση υλοποίησης και των δύο προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας προστίθενται στη λίστα των ανέργων είκοσι πέντε (25) άτομα, τα οποία απασχολούνται στις συγκεκριμένες δομές.
Το πρόγραμμα με τίτλο : «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» (ΤΟΠΕΚΟ) το οποίο έχει εγκριθεί να υλοποιηθεί από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη με τίτλο «Βοιωτών αλληλεγγύη για την απασχόληση» στην οποία συμμετέχει ο Δήμος Θηβαίων ως συμπράττων φορέας. Στόχος της πράξης είναι η εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους της κοινωνικής ομάδας των μακροχρόνια ανέργων άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα, καθώς και για άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται στο ποσό των 250.000,00 € και ο αριθμός των ανέργων που θα ωφεληθούν από την παραπάνω δράση είναι 50 άνεργοι.
Το πρόγραμμα με τίτλο : «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας»(ΤΟΠΣΑ), κατά το οποίο έχει υποβληθεί πρόταση από τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις «Βοιωτών Συν-εργασία AMKE» και «Βοιωτική Σύμπραξη» και συμμετέχει ο Δήμος Θηβαίων ως συμπράττων φορέας. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης. Έχει υποβληθεί σχετική πρόταση και από τις δύο Αναπτυξιακές Συμπράξεις και αυτή την στιγμή βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης.
Το πρόγραμμα με τίτλο : «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα» το οποίο θα υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) ΓΣΕΕ με συμπράττων φορέα το δήμο Θηβαίων. Στο πλαίσιο της προαναφερόμενης πράξης για το Δήμο Θηβαίων εγκρίθηκαν συνολικά 90 θέσεις απασχόλησης, για την ΔΗ.Κ.Ε.Θ. 10 θέσεις , για τον Δ.Ο.Θ. 30 θέσεις και για την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. ΑΕ 10 θέσεις. Η υποβολή αιτήσεων των ανέργων ξεκινά την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012 και λήγει την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012.
Η πράξη με τίτλο : «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο στο Δήμο Θηβαίων» το οποίο έχει ενταχθεί και θα υλοποιηθεί από το Δήμο Θηβαίων. Πρόκειται για την λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο στο Δήμο Θηβαίων, το οποίο στοχεύει στην ολοκληρωμένη υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, στην ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης σε δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, στη συμβουλευτική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας με στόχο την ενημέρωση και ενδυνάμωση των θυμάτων.