Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Συναγερμός στην Πάφο: Εντοπίστηκαν μολυσμένα κουνούπια




Συναγερμός σήμανε στις κρατικές υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου Πάφου από τον εντοπισμό μεγάλης αποικίας πολύ επικίνδυνου κουνουπιού που ευθύνεται για τη μετάδοση ελονοσίας.

Σε ρυάκι που διέρχεται από τον κέντρο της Πόλης εντοπίστηκαν σμήνη του πολύ επικίνδυνου κουνουπιού, που είναι φορέας όχι μόνο της ελονοσίας ή της μαλάριας όπως είναι επίσης γνωστή, αλλά και άλλων ασθενειών όπως της εγκεφαλίτιδας και της φιλαρίασης.

Στο συγκεκριμένο ρυάκι, κοντά στο Παφιακό στάδιο, όπου υπάρχει πολύ πυκνή βλάστηση φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα και δεν είχε γίνει ψεκασμός από την υπηρεσία του Δήμου, όπως διαπίστωσαν λειτουργοί των υγειονομικών υπηρεσιών που προέβηκαν σε επιτόπιο έλεγχο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας στον δήμο Πάφου Φυλακτης Κωνσταντινίδης τόνισε με δηλώσεις στο Ράδιο Κόσμος ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και ανέφερε ότι από σήμερα θα αρχίσει ο καθαρισμός του ρυακιού με εκσκαφείς με παράλληλη καταπολέμηση των κουνουπιών. Ο κ. Κωνσταντινίδης παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην λήψη μέτρων από πλευράς των υγειονομικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην συγκεκριμένη περιοχή. Ήδη είπε έχει ζητηθεί και σήμερα θα έρθει ειδικός λειτουργός απο τις υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους για την διενέργεια αναλύσεων για να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για το συγκεκριμένο επικίνδυνο κουνούπι.

Παράλληλα είπε αναμένεται από σήμερα να αρχίσουν απο πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών ψεκασμοί για καταπολέμηση των κουνουπιών.

Έξω φρενών ο Βέργας

Ευθύνες στον υγειονομικό επιθεωρητή του Δήμου Πάφου επιρρίπτει ο Σάββας Βέργας, με αφορμή την παρουσία σμήνους επικίνδυνων κουνουπιών κοντά στο παφιακό στάδιο.

Σε δηλώσεις του στον ΑΣΤΡΑ ο κύριος Βέργας ανέφερε ότι με βάση τον σχεδιασμό που υπήρχε, θα έπρεπε μέχρι το τέλος του Μάη να είχαν ολοκληρωθεί όλοι οι ψεκασμοί, κάτι που στο τέλος δεν έγινε.

Ο κύριος Βέργας ανέφερε ότι οι ψεκασμοί των κουνουπιών ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν εντός της ημέρας, ενώ οι υγειονομικές υπηρεσίες του δήμου θα εξετάσουν εκ νέου όλες τις περιοχές της πόλης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών Χρίστος Χρίστου είπε ότι τα συγκεκριμένα κουνούπια υπό εξειδικευμένες προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσουν ελονοσία. Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν μπορεί να συμβεί στην Κύπρο αφού δεν υπάρχουν άτομα που έχουν την συγκεκριμένη ασθένεια, και άρα δεν μπορεί να μεταδοθεί.

Ο κύριος Χρίστου ανέφερε επίσης ότι σήμερα θα βρίσκεται στην Πάφο λειτουργός των υγειονομικών υπηρεσιών με ειδίκευση στην ιατρική εντομολογία, για να πάρει δείγματα τα οποία θα σταλούν για εργαστηριακό έλεγχο.
pafospress.com