Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Στον «Δρόμο Θυσίας» για τη Σφαγή του Διστόμου


Με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών -μικρών και
ενηλίκων- πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μαρτυρικό
Δίστομο Βοιωτίας ο (διπλός) «Δρόμο Θυσίας» στη μνήμη
των 218 Διστομιτών που σφαγιάστηκαν από τα γερμανικά
στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου του 1944.

Η πρώτη διαδρομή ενηλίκων ήταν 12 χιλιομέτρων, από τον Καρακόλιθο μέχρι την κεντρική πλατεία του Διστόμου, μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Η δεύτερη διαδρομή, μικρών μαθητών των σχολείων του Διστόμου, ήταν περίπου δύο χλμ., από τον λόφο του Μαυσωλείου μέχρι την πλατεία.



Φέτος, η συμμετοχή στον μεγάλο δρόμο ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Σε αυτόν πήραν μέρος αθλητές μεγάλων αποστάσεων από τους Συλλόγους Δρομέων Υγείας Αθήνας και Πειραιά και από αθλητικούς συλλόγους Νέας Μάκρης, Νέας Σμύρνης, Δυτικής Αττικής, Θήβας κ.ά. αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ εντυπωσιακή εμφάνιση - με διακριτές νίκες, έκανε η ομάδα εθελοντών δρομέων-μαραθωνοδρόμων του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, η Φλόγα.



«Τρέξαμε για τη μνήμη των 218 σφαγιασθέντων, για να δώσουμε το μήνυμα ότι οι Έλληνες αγωνίζονται και δεν το βάζουν κάτω, ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα» ήταν το μήνυμα που έδωσαν με τις δηλώσεις τους οι αθλητές που καταχειροκροτήθηκαν από τους κατοίκους και πολλούς επισκέπτες του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού και του Μαυσωλείου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες με πολιτιστικές δραστηριότητες (θεατρικές παραστάσεις, αθλητισμού -μαθητικούς αγώνες) και συνεχίζονται (με χορευτικές δράσεις, νομικές συζητήσεις για τις αποζημιώσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.ά.) μέχρι την Κυριακή 10 Ιουνίου, που θα γίνει το μνημόσυνο με την πορεία στο Μαυσωλείο.
zougla.gr