Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Στερεά Ελλάδα: Επιτάχυνση διαδικασιών υλοποίησης προγράμματος δακοκτονίας


Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως και εσείς γνωρίζετε, η δακοκτονία είναι ένα συλλογικό σύστημα ολοκληρωμένης καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, η αποτελεσματικότητα της οποίας βασίζεται στη μέτρηση του πληθυσμού του εντόμου, στην παρακολούθηση του βιολογικού του κύκλου και ταυτόχρονα στην παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής και του καιρού.

Όλα αυτά τα στοιχεία επιτρέπουν την πραγματοποίηση των ψεκασμών όταν και όπου χρειάζεται. Παρόλα αυτά, το πρόγραμμα της Δακοκτονίας για το 2012 ετοιμάζεται να ξεκινήσει, δυστυχώς, με τις χειρότερες προϋποθέσεις των τελευταίων χρόνων. Όπως γνωρίζετε, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας δεν έχουν λάβει ακόμα τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη των διαδικασιών πρόσληψης του εποχικού προσωπικού Δακοκτονίας.

Η έγκαιρη πρόβλεψη του προσωπικού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας και με δεδομένο ότι μεσολαβούν χρονοβόρες διαδικασίες ΑΣΕΠ, γίνεται σαφές, ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έκδοση των σχετικών Υπ. αποφάσεων θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εκτέλεση του προγράμματος, ιδιαίτερα στη φετινή καλλιεργητική περίοδο, που, όπως δείχνουν οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις των υπηρεσιών μας αναμένεται να έχουμε πλούσια καρποφορία.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ύστερα από τα ανωτέρω και γνωρίζοντας τη συμβολή της επιτυχούς εκτέλεσης δακοκτονίας στην ποσοτική και ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών, παρακαλούμε για την επιτάχυνση των απαραίτητων ενεργειών ώστε να υπάρξει η δυνατότητα έγκαιρης πρόσληψης του προσωπικού δακοκτονίας σε επαρκή για την εφαρμογή του προγράμματος αριθμό, που κατά την άποψή μας θα πρέπει είναι τουλάχιστο στα επίπεδα του 2010, καθόσον οι πρώτοι ψεκασμοί πρέπει να ξεκινήσουν το δυνατόν συντομότερα και όχι πέραν του μηνός Ιουνίου.

Με εκτίμηση Σταμάτης Καπελέρης
Αντιπεριφερειάρχης