Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Δεν φταίει ο κακός καιρός, φταίει η κακή οργάνωσή μας


Κατερίνα Μπατζελή, επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά»

Στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης βλέπουμε συχνές αναφορές τις τελευταίες μέρες, λόγω της μαύρης επετείου της μεγάλης πυρκαγιάς-καταστροφής στο Μάτι, για όγκους κλαδεμάτων - ξερόχορτων και διαφόρων μεγάλου όγκου αντικειμένων-παλιών επίπλων κ.λπ., στα προάστια της Αττικής, πέριξ των οικισμών ή μέσα στο δάσος , οι οποίοι αποτελούν εστίες πυρκαγιών, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ανθρώπινη ζωή πρωτίστως, αλλά και το φυσικό περιβάλλον.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα σε ολόκληρη την Ελλάδα , σε κάθε χωριό ή πόλη. Στις ρεματιές ή άλλα δασικά σημεία γύρω από κάθε χωριό ή πόλη, υπάρχουν όγκοι κλαδεμάτων, παλιών επίπλων και οικιακών συσκευών , που δεν χωράνε στους κάδους

Ενώ η λύση είναι απλή, δυστυχώς δεν βλέπουμε να εφαρμόζεται , πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Οι Δήμοι πρέπει να προσδιορίσουν χώρους οργανωμένης προσωρινής εναπόθεσης των κλαδεμάτων και των άλλων ογκωδών αντικειμένων (παλιά έπιπλα, οικιακές συσκευές κλπ), όπου οι πολίτες θα μπορούν να τα πηγαίνουν και οι Δήμοι στη συνέχεια πιο εύκολα να τα μεταφέρουν για την αξιοποίησή τους, είτε με τις υπηρεσίες τους, είτε με συνεργαζόμενους φορείς. Αυτοί οι χώροι προβλέπονται από τη νομοθεσία και λέγονται ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ.

Οι Περιφέρειες να προκηρύξουν την χρηματοδότηση της κατασκευής ενός Πράσινου Σημείου σε κάθε χωριό και πόλη και όχι ένα σε κάθε Δήμο, για να δώσουμε λύσεις στους πολίτες για εναπόθεση των ογκωδών απορριμμάτων τους.

Παράλληλα να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ολοκληρωμένη συμμετοχή όλων, για να προστατεύσουμε και τους εαυτούς μας και το περιβάλλον.

Δεν απαιτούνται σημαντικά κονδύλια, σχεδιασμοί απαιτούνται.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλέον συχνά-πυκνά βιώσουμε σε διάφορες περιοχές και της χώρας μας, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν, ότι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Σημαντική συνιστώσα για την κλιματική αλλαγή, πέραν των άλλων ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων και οι πυρκαγιές.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται λοιπόν άμεσα η υλοποίηση δράσεων προσωρινής εναποθήκευσης ογκωδών ανακυκλώσιμων υλικών, σε ασφαλείς περιφραγμένους χώρους μακριά από δάση και γενικότερα ευαίσθητες δασικές περιοχές, για την αποφυγή δασικών πυρκαγιών από αυτανάφλεξη ή άλλες αιτίες. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δεκάδες πυρκαγιών από τις ανεξέλεγκτες χωματερές των Δήμων, τώρα πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε πυρκαγιές από αυθαίρετες απορρίψεις από τους πολίτες, κλαδεμάτων και ογκωδών παλιών επίπλων, σε ρεματιές και άλλες δασικές περιοχές γύρω από τις πόλεις και τα χωριά μας, λόγω αδυναμίας και κακών σχεδιασμών των Δήμων και των Περιφερειών.