Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Ψείρες της θάλασσας: O καλοκαιρινός εφιάλτης επέστρεψε - Καταγγελία αναγνώστριας στο Infokids.gr για γνωστή παραλία

https://www.infokids.gr/pseires-tis-thalassas-o-kalokairinos-efi/?fbclid=IwAR0yuTiQfRNmJKOZ4IQEho4UYT5_qQwMer3YWqRXZu7bmpWnl4hA41Zt8N0


Οι ψείρες της θάλασσας είναι ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα όμως σύμφωνα με καταγγελία αναγνώστριας που λάβαμε στο Infokids.gr χθες στην γνωστή παραλία της Ψάθας στον Κορινθιακό Κόλπο που επιλέγουν πολλοί γονείς για να κάνουν μπάνιο με τα πιτσιρίκια τους εμφανίστηκαν αυτά τα μικροσκοπικά παρασιτικά που το τσίμπημά τους προκαλεί έντονο κνησμό και εξανθήματα.
Tι είναι οι ψείρες της θάλασσας



Oι «ψείρες της θάλασσας» (επιστημονικά λέγονται καλιγίδες) είναι μικροσκοπικά (συνήθως έχουν μέγεθος μερικά χιλιοστά) παρασιτικά καρκινοειδή που φυσιολογικά τρέφονται από τους βλεννογόνους, το δέρμα και το αίμα των ψαριών. Οι οργανισμοί αυτοί ζουν οπουδήποτε στη θάλασσα, από τις ακτές έως μεγάλα βάθη (800 μέτρα) και αριθμούν πολλά δισεκατομμύρια διότι αποτελούν βασικό τμήμα του ιστού της ζωής στη θάλασσα. Υπάρχουν εκατοντάδες αναγνωρισμένα είδη καλιγιδών, μερικά εκ των οποίων είναι τόσο μικρά, ώστε χρειάζεται μικροσκόπιο για να τα δει κανείς. Παρά το μέγεθός τους, όμως, έχουν κοφτερά δόντια και έτσι προκαλούν κνησμό στο δέρμα αν το δαγκώσουν. Οι καλιγίδες είναι ιδιαιτέρως προβληματικές για τα μικρά παιδιά, διότι συχνά βρίσκονται στα ρηχά νερά και μπορεί να μπουν μέσα από το μαγιό τους και να τα δαγκώνουν κατ’ επανάληψιν.
Tι πρέπει να προσέξετε αν σας τσιμπήσουν



Παρά το όνομά τους, οι «θαλάσσιες ψείρες» δεν είναι έντομα, ούτε αρθρόποδα, αλλά προνύμφες των γνωστών μας μεδουσών, και διαθέτουν εξίσου οδυνηρό τσίμπημα με τα ενήλικα άτομα. Μάλιστα, επειδή κολυμπούν σε τεράστιες ποσότητες (έχουν μέγεθος καρφίτσας), δεν φαίνονται εύκολα, αλλά παρά ταύτα προκαλούν έντονο κνησμό και εξανθήματα. Μάλιστα, το εξάνθημα από τις «θαλάσσιες ψείρες» συνοδεύεται από συμπτώματα δηλητηρίασης (εμετούς, ναυτίες, ζαλάδες, κλπ) και χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα για να υποχωρήσει.