Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Βοιωτίας Γ. Μουλκιώτης για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"



Ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Γ. Μουλκιώτης, με το ΚΙΝ.ΑΛ, κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή αναφορικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στην οποία ζητάει να διευκρινίσει η κυβέρνηση την στάση της απέναντι στην υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών για την ένταξη του προγράμματος σε οργανικές μονάδες ΟΤΑ Α΄ βαθμου.

Προς τους Υπουργούς:

Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο

Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση

ΘΕΜΑ:«Αναβάθμιση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και ολοκλήρωση διαδικασιών πρόσληψης εργαζομένων»

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι το κατ’εξοχήν πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας με παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, το οποίο θεσπίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας. Αποτελεί βασικό πρόγραμμα στήριξης της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για την παραμονή στο φυσικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και την αποφυγή της ιδρυματοποίησης αλλά και την προαγωγή της αποϊδρυματοποίησης. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος, διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προγράμματος έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση μετά τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις μας αλλά και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», την οποία υπερψήφισε και το Κίνημα Αλλαγής, και έγινε νόμος του κράτους (άρθρο 91 του ν.4583/18). Με τη διάταξη αυτή ουσιαστικά υιοθετήθηκε η δική μας πρόταση ως προς την ένταξη του προγράμματος στους Δήμους (αντί της δημιουργίας κεντρικού κρατικού οργανισμού) αλλά με την απαίτηση να μην μείνει κανείς από τους σημερινούς εργαζόμενους εκτός πρόσληψης.

Επειδή,οι Δήμοι που συμβλήθηκαν το 2011 με την ΕΕΤΑΑ, για την παροχή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και Δήμοι που απασχολούσαν, προσωπικό για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών με συμβάσεις, είχαν την δυνατότητα μέχρι τις 31/3/2019, να υποβάλουν προς έγκριση εσωτερικές αποφάσεις τροποποίησης των οργανισμών τους και σύστασης οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού.

Επειδή,το κόστος του προγράμματος ήδη καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι συγκεκριμένες θέσεις δεν επιφέρουν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος.

Επειδή,απαιτείται σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την απρόσκοπτη λειτουργία του Προγράμματος και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για την απαραίτητη μετακίνηση προς τους ωφελούμενους είναι πεπαλαιωμένα.

Επειδή,είναι επιβεβλημένη η μόνιμη λειτουργία αλλά και η αναβάθμιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ένταξη του προγράμματος σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α΄ βαθμού και στελέχωσης τους με μόνιμο προσωπικό; Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να συνεχίσουν την εργασία τους όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι;

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ανανεωθεί ο στόλος των αυτοκινήτων και να προχωρήσει η προμήθεια του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού για την πλήρη υποστήριξη των υπό φροντίδα συνανθρώπων μας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γεώργιος Μουλκιώτης