Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Εργατικό Κέντρο Θήβας: Τυφλή υπακοή της κυβέρνησης στις εντολές του ΣΕΒ


Η νέα κυβέρνηση μέσα σε λίγες μέρες μετά τις εκλογές , προχώρησε στην υποβάθμιση ης Επιθεώρησης Εργασίας. Με το Π.Δ. 84/2019 (ΦΕΚ Α΄123/17-7-2019), καταργεί την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ως αυτοτελούς υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και την εντάσσει σε μια ευρύτερη γραμματεία που την ονομάζει << Γενική Γραμματεία Εργασίας >> στην οποία θα συνυπάρχουν διάφορες άλλες υπηρεσίες όπως π.χ. η αλληλέγγυα οικονομία, η διαχείριση κοινοτικών πόρων κλπ.

Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο δείχνει ξεκάθαρα τις αντεργατικές της προθέσεις εις βάρος των εργαζομένων και την τυφλή υπακουή στις εντολές του ΣΕΒ και των εργοδοτών.

Λειτουργώντας ως τροχονόμος της εργοδοσίας, υποβαθμίζει την αυτοτέλεια και την όποια ανεξαρτησία του ΣΕΠΕ (κάτι στο οποίο ακόμα και η Τρόικα είναι αντίθετη) προκειμένου στη συνέχεια να αφήσει ελεύθερους τους εργοδότες να παραβιάζουν κατά συρροή την εργασιακή νομοθεσία χωρίς ελέγχους, χωρίς καμία εποπτεία στην αγορά εργασίας, χωρίς καμιά προστασία των εργαζομένων.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θήβας καταγγέλλει την αναγγελθείσα κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ δια της υπαγωγής του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας και εφιστά την προσοχή στην κυβέρνηση ότι η παραβατικότητα στο χώρο της εργασίας στην οποία εκτίθενται χιλιάδες εργαζόμενοι μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με την διαρκή ενίσχυση του ΣΕΠΕ και όχι την κατάργησή του.

Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στο χώρο της εργασίας αποτελεί άλλωστε πάγια προτεραιότητα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας η οποία επισημαίνει ότι:

Η διαρκής ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας στην κατεύθυνση της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, είναι καθοριστική για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

Το Δ.Σ.