Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ο «βασιλιάς του παγωτού» της Αμερικής ήταν ο Έλληνας, Τομ Κάρβελ

Ο «βασιλιάς του παγωτού» της Αμερικής ήταν ο Έλληνας, Τομ Κάρβελ. Έφθασε τα 700 υποκαταστήματα και έκανε τεράστια επιτυχία όταν για κάθε παγωτό δώριζε άλλο ένα! Ακόμη και σήμερα είναι το κορυφαίο παγωτό στις ΗΠΑ..

Στην Αμερική η λέξη Carvel είναι συνώνυμο του φρέσκου παγωτού και προέρχεται από το όνομα ενός Έλληνα μετανάστη, του Θωμά Καρβέλα, που είναι γνωστός ως ο «βασιλιάς του παγωτού». Ο Θωμάς Καρβέλας γεννήθηκε το 1906 στην Αθήνα και σε ηλικία 4 ετών μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του. Ο πατέρας του προμήθευε τα ελληνικά εστιατόρια με κρασί που έφτιαχνε την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης....

Το 1937 παντρεύτηκε τη γυναίκα του Αγνή, η οποία ήταν μετανάστρια από την Σκωτία.

Όταν ο Κάρβελ μεγάλωσε, όπως τα περισσότερα ελληνόπουλα στην Αμερική, έκανε περιστασιακές δουλειές για να επιβιώσει. Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε να εργάζεται σε εταιρεία αυτοκινήτων, αλλά διαγνώστηκε με φυματίωση και οι γιατροί τον συμβούλευσαν να μετακομίσει σε μια περιοχή εκτός της Νέας Υόρκης. Τελικά αποδείχτηκε ότι η γνωμάτευση του γιατρού ήταν λανθασμένη, αλλά τον ωφέλησε στην μετέπειτα πορεία του. Σε ηλικία 26 χρόνων μετακόμισε στο Γουεστσέστερ και έπιασε δουλειά ως οδηγός που μετέφερε παγωτά με ένα λευκό φορτηγό.

Η ζημιά του φορτηγούΤο 1934 ήταν από τις πιο ζεστές χρονιές στην Αμερική. Το Σαββατοκύριακο, της Ημέρας μνήμης για τους Αμερικάνους, ο Κάρβελ μετέφερε με το φορτηγό του παγωτό. Ενώ βρισκόταν στο Hartsdale έπαθε λάστιχο και το παγωτό που μετέφερε άρχισε να λιώνει. Τότε έστησε έναν πάγκο και ξεκίνησε να πουλάει λιωμένο παγωτό στους περαστικούς που ταξίδευαν για το Σαββατοκύριακο. Σε λίγες ώρες ο Κάρβελ κατάφερε να ξεπουλήσει το εμπόρευμα κερδίζοντας 3,500 δολάρια, που σε σημερινή αξία φτάνουν τις 60,000.
Φυσικά δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Για τα επόμενα δύο χρόνια πουλούσε από το ίδιο σημείο, soft παγωτά στους περαστικούς.... Τότε συνειδητοποίησε ότι οι πελάτες προτιμούσαν το παγωτό με την κρεμώδη υφή. Χάρη στις μηχανικές του γνώσεις δημιούργησε μια μηχανή στην οποία παρασκεύαζε με ζαχαροπλαστική κρέμα, το γνωστό παγωτό μηχανής και κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία. Ο πρώτοι που είχαν φτιάξει το γνωστό παγωτό μηχανής ήταν οι Βρετανοί χημικοί, αλλά ο Κάρβελ είχε δημιουργήσει ένα μηχάνημα από το οποίο αντλούσε το παγωτό....

Το πρώτο κατάστημα παγωτού CarvelΤο 1936 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα και πουλούσε παγωτά, εισάγοντας μια καινούργια ιδέα προώθησης, όπου ο πελάτης αγόραζε ένα παγωτό και έπαιρνε ένα δεύτερο δώρο. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η επιχείρηση του Κάρβελ άρχισε να αναπτύσσεται. Σε λίγο χρονικό διάστημα πούλησε τη μηχανή παγωτού σε καταστήματα στην Αμερική. Το 1947 προχώρησε στο franchshize της εταιρείας και ίδρυσε δική του σχολή, όπου εκπαίδευε τους καινούργιους υπαλλήλους.
Μέχρι το 1980 υπήρχαν περισσότερα από 700 καταστήματα στην East Coast. Ο Κάρβελ είχε γαλανά μάτια και μουστάκι και ήταν ο ιδανικός παγωτατζής για τα παιδιά. Πίστευε ότι η εικόνα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των προϊόντων, γι’αυτό ήταν ο πρώτος γενικός διευθυντής εταιρείας που πρωταγωνιστούσε σε διαφημιστικά στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Όταν τον ρωτούσαν γιατί πήρε την πρωτοβουλία να γίνει το κεντρικό πρόσωπο της εταιρείας, απαντούσε: «Δεν μπορούσα να βρω κάποιον φθηνότερο από εμένα». Το 1985 ο Κάρβελ ήταν ήδη γνωστός σε όλη την Αμερική.
Τότε είχε αναφέρει στους Τάιμς: «Μπορείς να βάλεις ένα ψηλό, όμορφο εκφωνητή με την τέλεια φωνή, την τέλεια προφορά και την τέλεια γραμματική. Αλλά πολλοί λίγοι αγοραστές παγωτού μοιάζουν με αυτούς.


Τα διαφημιστικά μας απευθύνονται σε ανθρώπους που μοιάζουν με εμάς, μιλούν σαν και εμάς και ακούγονται σαν και εμάς.» Τα παγωτά του Κάρβελ εμφανίστηκαν σε επεισόδια των Simpsons και σε τηλεοπτικές σειρές, ενώ μέχρι σήμερα θεωρούνται από τα καλύτερα της αγοράς

Με τη γυναίκα του δεν απέκτησαν παιδιά. Ο Κάρβελ πούλησε την εταιρεία του 1989 και ένα χρόνο αργότερα πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του. Λίγες μέρες πριν το θάνατό του είχε αναφέρει σε στενά του πρόσωπα ότι η γραμματέας του και ο δικηγόρος του μηχανορραφούσαν εναντίον του.... Τελικά δεν κατάφερε να αλλάξει τη διαθήκη του και ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες μεταξύ της οικογένειας και των δικηγόρων. Η ανιψιά του είχε ζητήσει το 2009 να γίνει εκταφή του σώματος για να ερευνηθούν οι αιτίες θανάτου, καθώς υποψιαζόταν ότι τον είχαν δηλητηριάσει. Το αίτημα της δεν εγκρίθηκε και συνεχίστηκαν οι δικαστικές διαμάχες για την περιουσία του Κάρβελ, που μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή:
estia.tv
mixanitouxronou.gr