Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Κλείνει η "πόρτα" του 2010 για το Ράλι Ακρόπολις

Μια μοναδική ευκαιρία χάθηκε, για να σωθεί η θέση του Ράλι Ακρόπολις στο WRC το 2010. Αιτίες ήταν η έλλειψη παγκόσμιας πρoβολής
και κυβερνητικής υποστήριξης

Η Ελλάδα χάνει τη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται να διατηρήσει το Ράλι Ακρόπολις στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι του 2010, παρά το μέτρο εναλλαγής των αγώνων του σπορ χρόνο παρά χρόνο.
Πριν από δύο χρόνια η εταιρεία International Sportsworld Communicators (ISC), στην οποία ανήκουν τα εμπορικά δικαιώματα του WRC, αποφάσισε να βρει 24 αγώνες, να τους χωρίσει στη μέση και να διαμορφώνει έτσι κάθε σεζόν με 12 αγώνες. Συνεπώς, κάθε ράλι θα διεξαγόταν χρόνο παρά χρόνο.
Το πλάνο ξεκίνησε φέτος και από το πρόγραμμα απουσίαζε το ένδοξο Ράλι Μόντε Κάρλο - οι οργανωτές του οποίου αποφάσισαν να το εντάξουν στο πρόγραμμα του ανταγωνιστικού πρωταθλήματος Intercontinental Rally Challenge (IRC).
Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, το Μόντε θα επέστρεφε στο πρόγραμμα το 2010 και θα απουσίαζαν κλασσικοί αγώνες, όπως τα Ράλι Ουαλίας, Φινλανδίας, Καταλούνια και Ακρόπολις (τα οποία περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του 2009).
Ωστόσο, στην πορεία φάνηκε ότι τα νέα Ράλι Ινδονησίας και Ρωσίας δεν θα διεξαχθούν του χρόνου, ενώ οι οργανωτές του Μόντε Κάρλο αποφάσισαν να παραμείνουν και το 2010 στο IRC. Συνεπώς, προέκυψαν τρεις κενές θέσεις - που έγιναν τέσσερις όταν η ISC αύξησε τους αγώνες του 2010 από δώδεκα σε δεκατρείς.
Χρειαζόταν, λοιπόν, να βρεθούν τέσσερα ράλι που θα κάλυπταν αυτές τις θέσεις. Η ISC αποφάσισε να επιλέξει τέσσερις από τους σπουδαιότερους αγώνες του προγράμματος του 2009. Διάλεξε τα Ράλι Ουαλίας, Φινλανδίας, Ισπανίας (Καταλούνια), Πορτογαλίας - και για εφεδρικό το Ράλι Αργεντινής.
Το Ράλι Ακρόπολις, ένας από τους ενδοξότερους αγώνες με ιστορία περίπου έξι δεκαετιών, περιφρονήθηκε. Η ISC δεν επέλεξε με βάση την ιστορική σπουδαιότητα, αλλά με κριτήριο το μάρκετινγκ, την προβολή του αγώνα και την κυβερνητική στήριξη. Από τα παραπάνω ράλι, μόνο το Ακρόπολις δεν έχει τίποτα από αυτά τα τρία.
Το πρόγραμμα του 2010, που μπορείτε να δείτε παρακάτω (χωρίς ημερομηνίες, προς το παρόν), θα τεθεί από την ISC προς ψήφιση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο του Μότορσπορ, τον Ιούνιο. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι το Συμβούλιο της FIA θα το απορρίψει, συνεπώς η μόνη ελπίδα για τους οργανωτές του Ακρόπολις είναι να πείσουν -μέχρι τότε- την ISC ότι το Ακρόπολις του χρόνου θα έχει προβολή και κυβερνητική υποστήριξη.
WRC 2010
Ράλι Σουηδίας
Ράλι Μεξικού
Ράλι Πορτογαλίας
Ράλι Ιορδανίας
Ράλι Τουρκίας
Ράλι Νέας Ζηλανδίας
Ράλι Βουλγαρίας
Ράλι Φινλανδίας
Ράλι Γερμανίας
Ράλι Ιαπωνίας
Γύρος Κορσικής
Ράλι Καταλούνια
Ράλι Ουαλίας