Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Εξόφληση οφειλών στον ΟΓΑ σε 36 μηνιαίες δόσεις

Σε 36 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να εξοφλούν τα χρέη τους οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με την προϋπόθεση της καταβολής των τρεχουσών εισφορών, προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Το οφειλόμενο ποσό συμπεριλαμβάνει κύριες οφειλές, προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη, πρόστιμα κ.α. έξοδα αναγκαστικών μέτρων. Η μηνιαια δοση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού των 200 ευρώ και η διμηνιαία των 400 ευρώ. Προκειμένου για οφειλέτες του ΟΓΑ και του Ο.Α.Ε.Ε. η μηνιαία δόση είναι 100 ευρώ και η διμηνιαία 200.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει την προβλεπόμενη δόση μέχρι και τέσσερις συνεχόμενους μήνες (ή έξι μήνες για τους οφειλέτες του Ο.Γ.Α) μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή από τον επόμενο μήνα. Το 36μηνο παρατείνεται τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες της μη καταβολής της δόσης.
Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις και οι τρέχουσες εισφορές για οκτώ συνεχόμενους μήνες κάθε φορά. Σε περίπτωση μηχανογραφικής εφαρμογής συστημάτων υπολογισμού των εισφορών για τον ΟΓΑ η καταβολή γίνεται σε ισόποσες 18 διμηνιαίες δόσεις ή 6 εξαμηνιαίες για τον ΟΓΑ. Σημειωνεται πως οι οφειλές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ειδικής Επιτροπής Εσόδων ρυθμίζονται σε 48 δόσεις.