Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Πρωτόκολλο συνεργασίας Αδριατικής – Ιονίου για την Αγροτική Ανάπτυξη, υπέγραψε η Μπατζελή

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή συμμετείχε, εκ μέρους της Ελλάδας, στην συνάντηση των υπουργών Γεωργίας των χωρών που μετέχουν στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, η οποία οργανώθηκε στη Ρώμη. Χθες, 26 Μαΐου το απόγευμα, η υπουργός υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας βάσει του οποίου δημιουργείται "ένα δίκτυο Αδριατικής -Ιονίου για την αγροτική ανάπτυξη".

Προβλέπεται η ανταλλαγή εμπειριών, η εφαρμογή σχεδίων συνεργασίας, αλλά και η προώθηση της ποιοτικής ταυτότητας των αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, πρόκειται να δοθεί έμφαση στην υπεράσπιση των αγροτικών παραδόσεων, στην ευρύτερη πολιτιστική κληρονομιά, όπως και στην συγκράτηση των τιμών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά την λήξη της συνάντησης, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι "στην ιδιαίτερη φάση που διανύει η Ευρώπη, περιφερειακές συμφωνίες σαν και αυτή που υπεγράφη στην Ρώμη, αποκτούν νέα σημασία ".

Η υπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα την αξία των ποιοτικών προϊόντων "που πρέπει να παίξουν όλο και σημαντικότερο ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βοηθώντας και τους καταναλωτές να τα εκτιμήσουν με τον σωστό τρόπο". Οι υπουργοί των χωρών της πρωτοβουλίας Αδριατικής -Ιονίου τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα κοινά σημεία που συνδέουν τον πολιτισμό, την γεωργία και τον τουρισμό, με αναλυτική αναφορά στις πετυχημένες πρωτοβουλίες του αγροτικού τουρισμού. "Ο τουρισμός ανήκει στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι να μεταφέρουμε τη γεωργία, που ανήκει και στις τοπικές οικονομικές πραγματικότητες, στο επίκεντρο της διεθνούς οικονομικής πραγματικότητας", εξήγησε η κυρία Μπατζελή.
Αναφερόμενος, τέλος, στην ίδια αναπτυξιακή στρατηγική, ο ιταλός υπουργός Γεωργίας Τζανκάρλο Γκαλάν πρόσθεσε ότι "αυτό που κάνει να ξεχωρίζει μια συγκεκριμένη τουριστική πρόταση, είναι το τοπίο και ο πολιτισμός. Κάτι που συνδέεται άρρηκτα με τις παραδόσεις, τις γεωργικές περιοχές και τα χαρακτηριστικά προϊόντα κάθε περιοχής".