Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Αντιδράσεις για το υψηλό επιτόκιο στο ΤΕΜΠΕ!!!

Έντονες είναι οι αναταράξεις στον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά την επιλογή του προέδρου του ΤΕΜΠΜΕ Α. Παπαρσένου να τοποθετήσει αιφνιδιαστικά επιτόκιο δανεισμού ύψους 6%, παρά τις σχετικές εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.
Παρά την σχετική γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας για επιτόκιο 3,7% αλλά και τις δεσμεύσεις του κ. Παπαρσένου στο Δ.Σ. του ΤΕΜΠΜΕ τελικά προώθησε ως συνολικό κόστος εγγυημένου δανεισμού το συνολικό κόστος επιτοκίων των τραπεζών (στην προκειμένη περίπτωση Euribor 6μηνών +6%), την εισφορά 0,6% για το κράτος και την ετήσια προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ (0,25% και 0,35% για τα δύο προγράμματα αντίστοιχα).
Με λίγα λόγια, ένα ολόκληρο κρατικό πρόγραμμα θα έχει ελάχιστο όφελος - μόλις 1% και αν - για όσους το λάβουν, με ρυθμίσεις, που ουσιαστικά ακυρώνουν την δράση και τις ωφέλειες για τις μικρές επιχειρήσεις.
«Είμαστε απογοητευμένοι! Πιστεύαμε πως θα υπήρχε βοήθεια για να αποκτήσουμε καλύτερη ρευστότητα στην αγορά, δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε ότι κάποιοι δεν θέλουν να επιβιώσουμε» δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας Ν. Στρατέλος, επισημαίνοντας πως το θέμα θα προβληματίσει άμεσα τους ενδιαφερόμενους , καθώς σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια, με πολλές επιχειρήσεις που ήλπιζαν να πάρουν μετρητά , προκειμένου να καταφέρουν να κινηθούν, οι οποίες τώρα θα βρεθούν σε αδιέξοδο με όλες τις τραγικές συνέπειες για την οικονομία και τις αγορές.
«Θα περάσουμε σε μονοπωλιακές καταστάσεις, αφού θα κλείσουν πάρα πολλές επιχειρήσεις. Δεν κινδυνολογούμε! Αυτή είναι η πραγματικότητα» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος των εμπόρων στην Θήβα, χαρακτηρίζοντας «αστείους» τους ισχυρισμούς ότι «υπήρχαν γνωματεύσεις».
«Οι άνθρωποι είναι διορισμένοι και δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά καθώς εκτελούν εντολές του εκάστοτε υπουργού» δηλώνει ο κ. Στρατέλος, λέγοντας πως «Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης η συνέχεια των προγραμμάτων με τα αρχικά επιτόκια»!
«8 Μαρτίου μας ανακοίνωσαν τις νέες δράσεις του ΤΕΜΠΕ, υποσχόμενοι ότι σε 20 ημέρες θα ενεργοποιηθούν και περίπου δυο μήνες μετά μαθαίνουμε την αύξηση του επιτοκίου από 4,2 στο 6%, δηλαδή, όσο ένα δάνειο από τράπεζες χωρίς τις δράσεις του ΤΕΜΠΕ» δηλώνει και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών επ. Θήβας Χ. Χαρατσής, επισημαίνοντας κι εκείνος πως «Ορισμένοι δεν θέλουν να σταθεί ο μικρομεσαίος στην αγορά»!
«Η καθημερινή έχει πεθάνει , ότι γίνεται το Σαββατοκύριακο και δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουμε, την ώρα που το ΕΒΕ κάνει λόγο για 600 επιχειρήσεις, οι οποίες έκλεισαν το πρώτο 4μηνο του 2010» συνεχίζει συγχαίροντας όσους συναδέλφους του προσπαθούν να κρατηθούν με τις ίδιες τιμές σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το αγοραστικό κοινό στην αγορά μας, την οποία πρέπει όλοι να στηρίξουν!