Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   16/5/10
H βουλευτής Βοιωτίας Αριάδνη Αγάτσα, κατάθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς Παύλο Γερουλάνο, Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού και την
Άντζελα Γκερέκου, Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, για την "ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ", η ο ποία έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: κ. Παύλο Γερουλάνο, Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
κα. Άντζελα Γκερέκου, Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Κύριε Υπουργέ,
Κυρία Υπουργέ,
η αποδοχή και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, η διατήρηση και διαφύλαξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ένα σαφές μήνυμα ειρήνης, κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης.
Ο Νομός Βοιωτίας παρουσιάζει μια ιστορική-πολιτιστική διαδρομή ενός σημαντικού τμήματος του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εκπέμπει ένα μήνυμα που συνδέει την παράδοση με την νεωτερικότητα και την νεωτερικότητα με την μετανεωτερικότητα. Ένα μήνυμα σύγχρονο που αφορά την κοινωνία της πληροφορίας και τον άνθρωπο της, την οικουμενικότητα του πολιτισμού.
Η ανάδειξη αυτού του πολιτισμού και αυτής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι πυλώνας ανάπτυξης και προοπτικής για τη Βοιωτία.
Ενδεικτικά αναφέρω: η βυζαντινή παράδοση με τη Μονή του Οσίου
Λουκά, την Παναγία της Σκριπούς, η Χαιρώνεια, η Αράχοβα, το Δίστομο, το Ιερό του Πτώου Απόλλωνα, οι Πλαταιές, η Τανάγρα, τα
Λεύκτρα, οι Θεσπιές, η Θήβα του Μυκηναϊκού πολιτισμού και η
Λιβαδειά με τη λαϊκή παράδοση.
Επιπροσθέτως θα ήθελα να επισημάνω την παγκόσμια ιστορική και πολιτιστική σημασία που έχουν οι πινακίδες Γραμμικής Β, που ήρθαν στο φως από τους Βασίλη Αραβαντινό, Λουί Γκοντάρ και Άννα Σακόνι. Αρχαιολογικά ευρήματα που κρυβόταν κάτω από το πολύβουο κέντρο της σημερινής Θήβας, στην οδό Πελοπίδος.
Κύριε Υπουργέ,
Κυρία Υπουργέ,
ΕΠΕΙΔΗ
Ο τόπος διαμορφώνει τη σχέση μας τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους. Ο τόπος μάς επιτρέπει να αντιληφθούμε τόσο το τοπικό, όσο και το παγκόσμιο.
Η καταξίωση και η συσσωρευμένη ιστορική γνώση που την θεωρούμε πολύτιμη και για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να έχει την δική της καταγραφή-αποτύπωση και να αποτελέσει πυλώνα τουριστικής-οικονομικής ανάπτυξης περιοχών με την προαναφερόμενη πολιτιστική κληρονομιά.
ΕΡΩΤΑΣΤΕ
1.Έχετε στους σχεδιασμούς του υπουργείου σας την πολιτιστική ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού Βοιωτίας και με ποιες προτεραιότητες;
2.Πως εκτιμάει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού Βοιωτίας, για την τουριστική-οικονομική ανάπτυξη;

Αριάδνη Αγάτσα
Βουλευτής Ν. Βοιωτίας