Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Κραυγή απελπισίας από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Επαρχίας Θηβών




«Πέρυσι είπα πως έχει χαθεί η μπάλα. Φέτος, λέω, πως είναι αλλού» είπε απευθυνόμενος προς τους Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ο οικοδεσπότης Πρόεδρος.
Έξω από τα δόντια μίλησε χθες βράδυ κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Επαρχίας Θηβών
ο οικοδεσπότης κ. Χρήστος Χαρατσής, πλαισιωμένος από τα μέλη του ΔΣ. «Πέρυσι ανέφερα πως έχει χαθεί η μπάλα. Φέτος, λέω, πως η κυβέρνηση είναι αλλού...», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους παρισταμένους Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και όχι μόνο, ως έκφραση αγωνίας για τις πολύ σκληρές πλέον συνθήκες μέσα από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν, όπως ανέφερε ο δυναμικός εκπρόσωπος των επαγγελματιών.

Αληθινός και σκληρός, όπως είναι και η ίδια η κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των καταστημάτων μαζικής εστίασης από τις αποφάσεις της κυβέρνησης το τελευταίο 6μηνο, ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Επαρχίας Θηβών κ. Χρήστος Χαρατσής. Μη κρύβοντας τα λόγια του έθεσε τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους και μίλησε για στραγγαλισμό του Μικρομεσαίου Επιχειρηματία.
Των λόγων του κ. Χαρατσή είχαν προηγηθεί οι θλιβερές αναφορές για την εικόνα στο σύνολο των ΜμΕ από τον παριστάμενο Αντιπρόεδρο της ΓΕΣΕΒΕ, ένα αληθινό φίλο της Βοιωτίας, τον κ. Γιώργο Καββαθά που αναφέρθηκε στην δημοσιοποίηση της σχετικής έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για την πορεία της πραγματικής οικονομίας μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις καταγράφονται και στον τομέα της απασχόλησης, αφού σχεδόν 1 στις 5 επιχειρήσεις (21,9%) αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους ενώ μόνο το 3,6% των επιχειρήσεων του δείγματος προχώρησε σε προσλήψεις, όπως εξήγησε ο κ. Καββαθάς. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 88.000 περίπου θέσεων εργασίας για το 1ο εξάμηνο του 2010 με μεγαλύτερη ένταση στη μεταποίηση και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματος. Επιπλέον, σχεδόν 3 στους 10 επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό (27,7%), προβλέπουν ότι το 2ο εξάμηνο του 2010, θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ μόλις το 2,8% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Με το πιο μετριοπαθές σενάριο υπολογίζεται ότι είναι επισφαλείς άλλες 120.000 θέσεις εργασίας τους επόμενους 6 μήνες.
Την προβληματική εικόνα της αγοράς στο σύνολο των επιχειρήσεων της Βοιωτίας και όχι μόνο μετέφερε και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, στη συνέχεια. Ο κ. Αγνιάδης επέμεινε στην ανάγκη της αποφασιστικής ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, μίλησε για τις «τοκογλυφικές μεθόδους» των Τραπεζών και ευχήθηκε το χρόνου να είναι περισσότεροι και όχι λιγότεροι που επαγγελματίες.
Συναισθανόμενοι το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά, οι κυβερνητικοί Βουλευτές κκ. Βασίλης Τόγιας και Άρια Αγάτσα, μετέφεραν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται ώστε η χώρα και η οικονομία μας να αλλάξει τρόπο λειτουργίας, έκαναν αναφορές για το λανθασμένο οικονομικό μοντέλο που ακολουθήθηκε για δεκαετίες και επικεντρώθηκαν στα μέτρα και τα κίνητρα που λαμβάνονται ώστε αυτή η κρίση να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό και να περάσουμε σε πιο αισιόδοξες ημέρες.
Από την πλευρά ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Μιχάλης Γιαννάκης, περισσότερο ουσιαστικός παρά για λόγους αντιπολίτευσης, μίλησε για την κυβερνητική αδυναμία να ξεκαθαρίσει τα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας, στάθηκε στην τραπεζική ασυδοσία που στραγγαλίζει τον Μικρομεσαίο Επιχειρηματία και ζήτησε την ενεργοποίηση μηχανισμών σωτηρίας των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στη συνέχεια ο κ. Χαρατσής, ο κ. Γιαννάκης – όπως επί σειρά ετών καταφέρνει σιωπηρά να εργάζεται για τη Βοιωτία και τους ανθρώπους της – κατάφερε με σχετική παρέμβαση στη Βουλή να δεσμεύσει απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού σχετικά με το δικαίωμα της μη καταβολής του «χαρατσιού» των καταστημάτων εστίασης στην ΑΕΠΙ.
Αμέσως μετά ο π. Γεώργιος, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού της Θήβας και εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου κκ. Γεωργίου και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου έκοψαν την βασιλόπιτα και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΕΠΒ κ. Αγνιάδης μαζί με τον κ. Χαρατσή απένειμαν στα μέλη του Σωματείου Εστιατόρων, καφετεριών και συναφών επαγγελμάτων τα διπλώματα σε όσους παρακολούθησαν το Σεμινάριο «Ελληνική Μεσογειακή Κουζίνα Νέες Τάσεις» που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών πρ. επαρχίας Θήβας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Βοιωτίας και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας την άνοιξη του 2010.
Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, της Ομοσπονδίας και άλλων τοπικών επαγγελματικών συλλόγων, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής της Θήβας, κ.α. Και του χρόνου… στο μέτρο, όπως ευχήθηκε ο κ. Χαρατσής.