Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Καρκινοπαθείς αναγκάζονται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ!


Απόγνωση! - Ελλείψεις σε φάρμακα - 

Δανείζονται από φίλους και συγγενείς. Δίνουν όλη τους την σύνταξη για τα φάρμακά τους. Ασθενείς σε απόγνωση! Όμηροι της ανικανότητας κάποιων 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ.

Εκτός από τις ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά, οι πολίτες αυτής της χώρας παρά το γεγονός ότι πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τις εισφορές τους...

πληρώνουν πλέον και για τα φάρμακά τους εξαιτίας των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών!

Για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) πρέπει να περιμένουν έως και δύο μήνες!

Το πιο τραγικό πράγμα όμως είναι η αγωνία που ζουν οι καρκινοπαθείς. Η άνεση του χρόνου, ωστόσο, δεν υπάρχει για τους χρονίως πάσχοντες... Ασθενείς με καρκίνο ή πολλαπλή σκλήρυνση γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμη και μία μέρα καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή.

Τους τελευταίους μήνες άτομα με σοβαρές παθήσεις ψάχνουν μάταια για τα φάρμακά τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κι από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ

Ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε στους φαρμακοποιούς 75 εκατομμύρια και προχωρεί στην πληρωμή επιπλέον 125 εκατομμυρίων. Οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας κ. Χρήστος Κίττας και Αντώνης Ρουπακιώτης έχουν καθημερινές επαφές με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να υλοποιηθεί έγκαιρα το πρόγραμμα αποπληρωμής των φαρμακοποιών.

Μετά από δύο μήνες οι επιστροφές χρημάτων

Εναν έως δύο μήνες θα χρειαστεί να περιμένουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, μέχρι να τους επιστραφούν τα χρήματα που πληρώνουν στα φαρμακεία. Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, ενημερώνει ότι η διαδικασία απόδοσης του ποσού στους ασφαλισμένους είναι η εξής:

Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν δικαιολογητικά στις υπηρεσίες των Ταμείων τους που υπέβαλλαν στο παρελθόν. Για τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου οι καταθέσεις δαπανών θα πραγματοποιούνται στη Διεύθυνση Παροχών και Μητρώου Ασφαλισμένων - Τμήμα Παροχών.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κατάθεση είναι:

Πρωτότυπη συνταγή που δεν εκτελέστηκε στο ιδιωτικό φαρμακείο με την υποχρέωση καταχώρισης από τους ιατρούς στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου. Οι συνταγές που γίνονται αποδεκτές είναι οι ηλεκτρονικές συνταγές μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, οι ηλεκτρονικές συνταγές του Οίκου Ναύτου και οι χειρόγραφες συνταγές που έχουν συνταγογραφηθεί στο ενιαίου τύπου συνταγολόγιο (πράσινες συνταγές ΙΚΑ - ΕΤΑΜ).

Προσκόμιση των αντίστοιχων ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων. Απόδειξη πληρωμής στο φαρμακείο.

Εγκριση από τον ελεγκτή ιατρό (όπου απαιτείται).

Θα αποδίδεται το ποσό που αντιστοιχεί στην τιμή του φαρμάκου, μειωμένο με το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου που έχει αναγραφεί από τον θεράποντα ιατρό επί της συνταγής. Το ποσό της εκκαθάρισης θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου.

Οι συνταγές που δεν εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας και έχει παρέλθει το πενθήμερο εκτέλεσής τους, θα εκτελούνται κανονικά.